2024. április 19., péntek

Az amerikai és az orosz hadsereg intenzívebb kommunikációja

A "nem szándékos incidensek" elkerülése érdekében az amerikai és orosz hadsereg intenzívebbé teszi az egymás közötti kommunikációt - közölte csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium.

Erről Joseph Dunford, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnöke és Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke állapodott meg csütörtökön Bakuban. A tanácskozás után a Pentagon által kiadott közlemény konkrétan nem utalt Szíriára, de megemlíti, hogy erőfeszítéseket tettek a műveleti biztonság javítása és az incidensek elkerülése érdekében.

Az Egyesült Államoknak és Oroszországnak már van egy kommunikációs csatornája az összeütközések elkerülésére a zsúfolt szíriai légtérben. 2015-ben megállapodtak egy földi kommunikációs vonal létrehozásáról, és intézkedéseket hoztak egy esetleges, nem szándékos légi konfliktus elkerülésére.

Ennek ellenére James Mattis új amerikai védelmi miniszter csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nincsenek meg a szükséges feltételek az Oroszországgal folytatandó katonai együttműködéshez.

A bakui tárgyalás az első személyes találkozó volt Dunford és Geraszimov között, bár korábban telefonon már beszéltek egymással. Geraszimov előzőleg 2014-ben találkozott az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnökével, akkor ezt a tisztséget Martin Dempsey töltötte be.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy a találkozón meghatározták a katonai műveletek fokozott biztonságára, a feszültség és az incidensek csökkentésére irányuló együttműködés főbb irányait. Dunford és Geraszimov megállapodtak abban is, hogy folytatják a kapcsolattartást. A tárca közleménye szerint a katonai vezetők megvitatták a kétoldalú kapcsolatok, valamint Európa, a Közel-Kelet és a világ más részei biztonságának a kérdését.

Csütörtök reggel Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, hogy a bakui találkozón az orosz fél magyarázatot vár arra, mi a Pentagon álláspontja James Mattis azon kijelentésével kapcsolatban, hogy Washington "az erő pozíciójából" kíván Moszkvával tárgyalni.