2024. április 25., csütörtök

Kína tiltakozik a tajvani parlamenti képviselők indiai látogatása miatt

A kínai kormány szerdán hivatalos diplomáciai tiltakozást jelentett be Indiával szemben, amiért utóbbi egy tajvani parlamenti küldöttséget fogadott, s a találkozó során a két ország közti kapcsolatok diplomáciai szintre emelésére tettek javaslatot.

Keng Suang külügyi szóvivő egy sajtótájékoztatón kijelentette: hazája a vele diplomáciai kapcsolatban álló országok részéről minden esetben ellenez bárminemű kapcsolatot, hivatalos csereprogramot Tajvannal. A szóvivő szerint Peking elvárja, hogy Újdelhi továbbra is elkötelezett maradjon az "egy Kína" elve iránt.
A pekingi álláspont szerint csak egy Kína van, a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta de facto önálló életet élő Tajvan pedig Kína szakadár tartománya.
Az EFE spanyol hírügynökség beszámolója szerint az Indiát felkereső tajvani tisztségviselők azt javasolták Indiának, hogy a két ország kereskedelmi irodáinak státuszát kölcsönösén emeljék diplomáciai rangra.
A kínai külügyi szóvivő nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a három tajvani törvényhozó hivatalos kereteken belül való fogadása India részéről egyfajta megtorlás lehet azért, hogy Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankciókkal foglalkozó bizottságában rendszeresen megvétózza a pakisztáni Maszúd Ázár felvételét a terroristákról szóló nyilvántartásba. Ázár a pakisztáni központú Dzsais-e-Mohammed (JEM) nevű szunnita dzsihadista csoport vezetője, amelynek célja a vitatott hovatartozású kasmíri régió Pakisztánba való bekebelezése. Ez a szerveződés támadta meg 2001 decemberében az indiai parlamentet, s akkori akciójuk fegyveres határkonfliktushoz vezetett a két ország között.
Vikas Swarup, az indiai külügyminisztérium szóvivője közleményben reagált a tiltakozásra. A szóvivő elmondta, hogy nincs semmi új vagy szokatlan az ilyesfajta találkozók körül, és nem is kellene, hogy "politikai olvasatuk" legyen azoknak.
A Kínai Kommunista Párt angol nyelvű hivatalos lapja, a Global Times szerdán közzétett kemény hangvételű cikkében figyelmeztette az indiai kormányt, hogy "komoly veszteségeket lesz kénytelen elszenvedni, ha kijátssza a tajvani kártyát". A cikk hangsúlyozza, hogy "India a tűzzel játszik, ha ujjat húz Kínával a tajvani kérdést illetően". Az írás szerint az indiai kormány tajvani ipari beruházásokban érdekelt.