2024. április 23., kedd

Három ember meghalt, de jogilag nem gyilkos az asszony

Az eredeti vád szerint két embert ölt meg, sorozatban rabolt, fosztogatott, az ügyész indítványa szerint sosem szabadulhatott volna. Ehhez képest látszólag enyhe ítéletet kapott az a nő, aki házalás közben környékezett meg idős férfiakat, majd iszogatást színlelve erős bódítószerekkel elkábította őket. Tény, hogy a kalandok után három embert holtan találtak, a bíró szerint jogilag mégsem gyilkos az asszony.

G. Enikő mindent tagadott, az ügyészség szerint viszont tucatnyi rablást követett el, sőt, két ember élete szárad a lelkén. Velük az értékeikért végzett méreggel, vagyis a vád szerint kétszeres rablógyilkos. A kaposvári kisfiú mostohája után a magyar jogtörténetben ő a második nő, akire a legsúlyosabb büntetés, vagyis örök börtön kiszabását kérte az ügyészség.

Nem eladni, lopni akart 

Enikő ruhákkal, zoknival, bugyival, gatyával házalt Érden és környékén. Nagy táskával rótta az utcákat, de igazából a vád szerint nem eladni, hanem lopni akart. Összesen 12 háznál járt sikerrel.

A vádlott módszere az volt, hogy vagy az utcán, a házak előtt megállva, vagy kocsmákban ismerkedett meg idősebb emberekkel, amely során kedves, behízelgő módon a bizalmukba férkőzött. Szexuális ajánlatokat tett a férfiaknak. A nő viszont azt állítja, nem követett el semmit, azt pedig kikéri magának, hogy bárkinek is felkínálkozott volna.

Másfél év múlva szabadulhat 

Az ítélet szerint G. Enikő bűnös testi sértés bűntettében, ezen túl  bűnös 9 rablásban, kifosztásban, két lopásban is. Gyilkosságot viszont nem követett el. Így szóba sem került az életfogytiglan, az ügyészség által kért tényleges meg főleg nem. Ezért őt a bíróság kilenc év hat hónap szabadságvesztésre ítéli.

A legsúlyosabb vádak alól lényegében felmentették őt, és önmagában a 9 rablásért is ennél súlyosabb büntetéseket szoktak kiszabni. Ráadásul egy ember bizonyíthatóan a mérgébe halt bele. Csakhogy a bíró szerint ez sem gyilkosság.

Eshetőleges szándék híján pedig a nő tette jogilag csak halált okozó testi sértés. A másik halálról pedig kétséget kizáróan nem bizonyosodott be, hogy azt G. Enikő okozta. Az ügyész fellebbezett az ítélet ellen, ő ragaszkodik a tényleges életfogytiglanhoz, és ahhoz, hogy a vádlott gyilkos.

A bíró nem engedte házi őrizetbe az asszonyt. G. Enikő már több mint négy és féléve ül előzetesben, ezt beszámítják majd a büntetésébe. Ha jogerősen is ez marad az ítélet, ő meg jól viselkedik a börtönben, másfél év múlva szabadulhat.