2024. április 18., csütörtök

Demszkynek az OLAF-jelentésről is Putyin, Trump és Orbán Viktor jut az eszébe

Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármester a Budai Liberális Klub Alapítvány hétfő esti rendezvényén kijelentette: az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a jelentése egy olyan – 2010-ben – elkészített állami számvevőszéki jelentésre épül, amely Orbán Viktor miniszterelnök „szája íze szerint íródott” azért, hogy a 4-es metró beruházását kriminalizálni lehessen. Mindazonáltal Demszky Gábor „a magyar érdekeket védve” az ügyben felajánlotta segítségét a kormányzatnak.

Demszky Gábor (Fotó: MTI)

Demszky Gábor (Fotó: MTI)

Szerinte Putyin, Trump és Orbán Viktor nevével fémjelzett, „igazságon túli világra” jellemző az OLAF-dokumentum. Hozzátette, „megdöbbentő tapasztalat” volt számára, hogy valamennyi főbb állítást ismerte korábbról. Kifejtette, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2010-ben, a metróról készült jelentése „egy az egyben véletlenül visszaköszön az OLAF-jelentésben”. Előadják, hogy nincs fővállalkozó, továbbá, hogy 11 szerződés szabálytalan, és ezért 53 milliárd forint elúszott. A valóság az, hogy az ÁSZ feljelentette a fővárost, az ügyészség vizsgálódott, a Budapesti Rendőr-főkapitányság két éven keresztül nyomozott, és arra jutott: 11 közbeszerzési eljárás esetében valóban szabálytalanságok történtek. Ezek a tételek kikerültek az elszámolható költségek közül, ezeknek az értéke több mint 56 milliárd forint volt. Azért voltak ezek szabálytalanok, mert a magyar jognak megfeleltek ugyan, de az uniós szabályoknak nem.

A volt főpolgármester nagyon súlyos, orvosolhatatlan és gyalázatos eljárásnak nevezte, hogy nem hallgatta meg az OLAF az ügyben.

TARLÓS: DEMSZKY ÖSSZE-VISSZA BESZÉL

A nyilatkozatra reagálva Tarlós István jelenlegi budapesti főpolgármester kijelentette, a 4-es metró ügyével kapcsolatban a legkevesebb szó magáról az OLAF által készített jelentés tartalmáról esik, és Demszky Gábor volt főpolgármester „is hangoskodásba kezdett”.

A főpolgármester az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, hogy Demszky Gábor össze-vissza beszél. Az egyik órában arról hallani, hogy neki semmi felelőssége nincs semmiben, a másik órában arról, hogy neki csak protokolláris szerepe volt, ő nem is ismerte a szerződéseket, a harmadikban arról, hogy nála senki sem tud többet a metróról.

Tarlós István összefoglalva a helyzetet arról írt: logikusan mégiscsak arról kell(ene) beszélnünk, hogy mikor mi történt, és az OLAF-jelentésben egyetlen egy kivételével a 2010 előtti időszak történetei az észrevételek tárgyai, amikor Demszky volt a főpolgármester.

TUZSON: A HATÓSÁGOKNAK KELL BESZÁMOLNI

A kormányzati kommunikációs államtitkár is reagált Demszky vádjaira. Tuzson Bence azt mondta: Demszky Gábornak nem a liberális klubban kell beszámolnia az álláspontjáról, hanem majd a megfelelő hatóságoknak. Megjegyezte: míg korábban Demszky Gábor „magára vállalta” az egész 4-es metrót, addig most, amikor kiderült, hogy nagy baj van, „megpróbálja magától eltolni ezt a projektumot”.