2024. április 25., csütörtök

Alkotmánybírósági V4-csúcs az alkotmányos identitás és az EU viszonyáról

A visegrádi országok (V4) alkotmánybíróságainak történetében először tartanak közös konferenciát magyar, cseh, szlovák és lengyel alkotmánybírósági vezetők ma Budapesten arról, hogy miként őrizhető meg az alkotmányos identitás az Európai Unió (EU) keretein belül - közölte az Alkotmánybíróság (Ab) az MTI-vel.

A konferencián beszédet mond házigazdaként Sulyok Tamás, a magyar Ab elnöke, Pavel Rychetský, a Cseh Köztársaság Alkotmánybíróságának elnöke, Marianna Mochnácová, a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának tagja, és Lech Morawski, Lengyelország Alkotmánybíróságának tagja. A konferencia bevezető előadását Trócsányi László igazságügyi miniszter, alkotmányjogász tartja.

Az alkotmányos identitással és az EU illetve tagállami közös hatáskörgyakorlással kapcsolatos kérdésekben a tagállamoknak párbeszédet kell folytatniuk egymással, hosszú távú megoldást kizárólag az együttműködés nyújthat. Ezt a folyamatot kívánja Magyarország támogatni az első V4-es alkotmánybírósági találkozó megszervezésével, amelyet szándékai szerint további hasonló regionális fórumok követnek majd - közölte az Ab.