2024. április 25., csütörtök

A vég kezdete?

Šešelj szerint Nikolić már sikeresen magához édesgetett közel 100 haladót

Bár hivatalosan egyelőre senki nem erősítette meg a korábban bombaként robbanó hírt, hogy Tomislav Nikolić államfő nem hajlandó politikai nyugdíjba vonulni és függetlenül attól, hogy a Szerb Haladó Párt elnöksége Aleksandar Vučićot jelölné az elnöki tisztségre, ő is jelöltetni kívánja magát, Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke, Vučić és Nikolić politikai atyja tudni véli, hogy a párt két részre való bomlását már nem lehet elkerülni.

Nikolić már megkezdte magához édesgetni az SZHP köztársasági parlamenti képviselőit, megkezdve ezzel az általa társalapított párt megsemmisítését, értékelte Šešelj sajtótájékoztatóján. Mint hozzátette, becslése szerint az SZHP köztársasági parlamenti frakciójából nagyjából 5-9 személy állhat Nikolić oldalára.

Valamivel később Twitter bejegyzésében Šešelj azt állította, hogy az SZHP kragujeváci helyi szervezete teljes egészében kilépett a pártból. Néhány óra alatt közel 100 párttag lépett ki országszerte, állítja Šešelj.

– Nikolićot Miroslav Mišković és bizonyos nyugati erők támogatják. Nikolić és Mišković nemrégiben egy čeneji szálláson találkoztak. Nikolić annak idején nulláról kezdte és ismét nullán fogja végezni. Az elnökválasztáson semmi esélye. A második körbe Vučić és én jutunk – fogalmazott Šešelj.

Az SZRP első embere azt is tudni véli, hogy Vučić utódja a kormány élén Nikola Selaković volt igazságügyi miniszter lehet, mivel szerinte ő az, aki a legkevésbé hozható összefüggésbe különböző afférokkal.