2024. március 29., péntek

Amikor kitálal az exfeleség...

A Korrupcióellenes Ügynökség cáfolta Siniša Mali volt feleségét

Soron kívül szervez tiltakozást szerdán 15 órakor a Szerbiai Képviselőház épülete előtt a Ne da(vi)mo Beograd (Ne fojtsuk meg Belgrádot) elnevezésű szervezet. A csoportosulás továbbra is a 2016. április 24-éről 25-ére virradóra a belgrádi Savamala városrészben történt erőszakos épületbontás miatt tüntet. A rendkívüli tiltakozás apropója Marija Malinak, Siniša Mali, Belgrád polgármestere volt feleségének interjúja. Marija a KRIK oknyomozó újságíró-hálózatnak adott interjújában azt állította, hogy férje adott utasítást a savamalai „viskók” eltakarítására. Emellett pénzügyi visszaéléssel, megtévesztéssel és bántalmazással vádolta meg exférjét. A Ne da(vi)mo Beograd szervezet Siniša Mali lemondását vagy leváltását, valamint felelősségének kivizsgálását sürgeti.

VALAHONNAN MINDIG JÖTT PÉNZ

Mivel politikusként köteles vagyonbevallást benyújtani, és mivel nem tudta igazolni 95 ezer euró származását, ügyvédjével az az ötletük támadt, hogy a kimutatásokban szerepeljen az, hogy a pénzt én »találtam« édesapám halála után. A férjem rábeszélt arra, hogy írjam alá a hamis nyilatkozatot, amelyet a Korrupcióellenes Ügynökségnek nyújtott be.” – mondta Marija Mali, aki azt állítja, hogy a hamis nyilatkozattételt bejelentette az ügynökségnek, és megpróbált az ügyről beszélni az illetékesekkel, ez idáig azonban senki nem fogadta.

A 95 ezer euró abból a pénzből gyűlt össze, amit Siniša hozott haza. Azzal adta ide, hogy fizessem be bankszámlámra. A pénzt hitelkártyával költöttem. Amikor elfogyott a limit a hitelkártyáról, Siniša ismét pénzt adott. A pénzügyekkel kapcsolatban azt osztott meg velem, amit akart. Elsősorban anya voltam, az volt a feladatom, hogy gondoskodjak a gyerekekről. Korábban sokkal több dolgot, szinte mindent megbeszélt velem, amikor azonban a hatalom emberévé vált, felhagyott ezzel a gyakorlattal. Többé már nem tudtam, hogy Siniša mit csinál, kivel találkozik. Amikor a Korrupcióellenes Ügynökségnek valahogyan magyarázatot kellett találni a 95 ezer euróra, Siniša ügyvédje, Igor Isailović, szöveges üzenetben írta meg, hogy mit kell tennem, és mit kell aláírnom. Először ellenkeztem, de később Siniša meggyőzött, hogy ez gyerekeink miatt fontos. Mindezt bizonyítani is tudom, az ügyvéddel váltott szöveges üzeneteket ma is őrzöm – állítja az asszony.

Marija Mali több olyan luxusingatlanról is beszélt, amelyek állítólag volt férje tulajdonai, de nem tüntetett fel őket a vagyonbevallásában. A legérdekesebb ebben az, hogy például az egyik kopaoniki luxuslakást még csak be sem jegyezték a földhivatalba, mintha nem is létezne, a rezsiszámlák viszont Siniša nevére érkeznek. Az asszony ezeket a számlákat is megmutatta az újságíróknak. Azt is alátámasztotta, hogy férje adóparadicsomokban bejegyzett vállalatok tulajdonosa. Az egyiket azért alapította, hogy adómentesen vásárolhasson egy Mercedes luxusgépkocsit, amelyet végül ráíratta a feleségére. Egy másik offshore vállalatot is a felesége nevére jegyeztetett be. Az asszonynak olykor dokumentumokat kellett aláírnia, arról viszont fogalma sem volt, hogy mit ír alá.

Igor Isailovićot Siniša Mali még akkor ismerte meg, amikor üzletemberként volt aktív. Később az ügyvéd is belépett az üzleti világba, vállalatot alapított, és azóta is szorosan együttműködik Malival – mondta Marija Mali. Isailović időközben a Szerb Haladó Pártba is követte Malit. Egyike volt a pártban aktív azon jogászoknak, akik tűzzel-vassal küzdöttek a közjegyzőség bevezetéséért.

„KICSIT SZÉTVERTÉK A DOLGOKAT”

Amikor a Savamalában megtörtént a rombolás, Marija Mali Montenegróban üdült három gyermekével. Siniša egy nappal később csatlakozott hozzájuk és azzal dicsekedett, hogy hozzájárult azoknak a „viskóknak” a lebontásához, amelyek egy nagyberuházás megvalósítását akadályozták – idézte fel Marija. Mint hozzátette, Siniša azt is megmondta, hogy melyik vállalat baggerjei döntötték le az épületeket, ezt azonban nem kívánta elárulni az újságíróknak.

Siniša azt mesélte, hogy komoly problémák merültek fel a Belgrád víziváros projektum megvalósításában, mivel néhány háztulajdonos nem volt hajlandó kiköltözni – folytatta az asszony, majd az exférjét idézte: „Megszerveztem a terep megtisztítását. Az éjszaka közepén jöttek az emberek, kicsit szétverték a dolgokat. Semmi szörnyűséget nem követtem el, csak megszerveztem az akciót, egyedül én.”

Amikor polgármester és befolyásos politikus lett, ez az ember teljesen megváltozott. Akkor már velem is agresszív volt, bántalmazott. Amikor elváltunk, elveszítettem a gyámságot három gyermekünk felett. Válásunk után még egy évig eljátszottuk, hogy továbbra is házasok vagyunk. Még a gyerekeink sem tudták az igazságot. Mivel bántalmazott és fenyegetett, feljelentettem, ám bűnvádi feljelentésemet elutasították. Már mindenkihez segítségért fordultam, a szociális központtól kezdve a miniszterelnökig. Siniša mindig azzal próbált elbátortalanítani, hogy kezében tartja a bírákat és az ügyészeket is – nyilatkozta Marija.

Aleksandar Vučić miniszterelnök kedden este a Szerbiai Rádió és Televízió Upitnik (Kérdőjel) című műsorában tervezett reagálni Siniša Mali exfeleségének az állításaira. A Korrupcióellenes Ügynökségben azt állították, hogy Marija Mali soha nem vette fel a kapcsolatot az intézménnyel.