2024. április 20., szombat

Történelmi ablak

Folyamatban van a Magyar Szó digitalizálása a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben

A Magyar Szó első számainak digitalizálását a múlt év végén kezdték el az intézet munkatársai, és eddig mintegy hatvanezer oldallal készültek el. Másfél év alatt szeretnék elérhetővé tenni az eddigi évfolyamok mindegyikét.

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Ökrész Rozáliának, a Magyar Szó igazgatójának és Varga Tamásnak, a VMMI megbízott igazgatójának a tegnapi megbeszélésén elhangzott, hogy nagy feladatot vállalt magára az intézet, hiszen a hét évtized alatt csaknem huszonnégyezer példányszámot – megközelítőleg hatszázezer oldalt – kell elektronikus formában megőrizni.

Óriási anyag gyűlt össze az anyalapban az elmúlt évtizedekben. Dokumentum értékű cikkek, kulturális és művészeti írások, helytörténeti adatok tára a Magyar Szó: a beszolgáltatások idejéről, az 56-os magyar forradalom és szabadságharcról, a 90-es évek háborúiról, falvaink állapotáról kaphatunk képet, ha föllapozzuk ezeket a számokat. De a közelmúltunkkal kapcsolatban is fontos adatokhoz juthatunk, hiszen jelentős kulturális intézményeink alapkőletételétől kezdve követtük a történetüket: tehetséggondozó gimnáziumaink, színházaink, intézeteink születését és működését kísérhetjük a lapban megjelent tudósítások, interjúk, riportok által – mondta többek között Ökrész Rozália.

Varga Tamás kiemelte, hogy a munkához olyan felszereltség és szakember kell, amivel/akivel a színvonal és a hatékony munka szavatolható:

Az a célunk, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljon a teljes példányszám, hiszen történelmi ablak a Magyar Szó, amely betekintést nyújt a múltunkba. Tavaly ősszel kezdünk hozzá, és két-három munkatársunk folyamatosan dolgozik rajta. Úgy tervezzük, hogy 2018-ig befejezzük az anyalap digitalizálását. A mellékleteket egyelőre nem öleli fel ez a munka.

A két fontos identitásmegőrző intézmény együttműködésének eredményeként hamarosan a kutatók és az olvasók számára is elérhetővé válik a Magyar Szó hét évtizedének mindegyik példánya.