2024. április 20., szombat

Csaknem 260 IPA-projektum

Nagy volt az érdeklődés a második pályázati felhívás iránt

Január 31-én zárult le a Magyarország–Szerbia Interreg IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó második pályázati felhívása. Az IPA-programok elsődleges célja, hogy fejlesszék a nemzetek közötti, illetve régióközi, valamint az európai szomszédos országokkal való összefogást. Ez úgy jön létre, hogy külön megfogalmazzák minden határon átívelő terület közreműködését. Az eddigi tapasztalat alapján hét évre kiterjedő időszakban három felhívást tesznek egy-egy IPA-program keretében. A pályázatok a regionális, valamint a községi intézmények és szervezetek munkáját hivatottak segíteni. A határon átívelő programoknak köszönhetően Szerbia sikeres együttműködést alakított ki Magyarországgal.

Egeresi Sándor (Fotó: Ótos András)

Egeresi Sándor (Fotó: Ótos András)

Egeresi Sándor régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati segédtitkár elmondása szerint nagy volt az érdeklődés a második pályázati felhívás iránt. Összesen 259 pályázatot nyújtottak be, mintegy 88 millió euró volt az igénylés, ugyanakkor a támogatás keretösszege 21 millió euró.

– Az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia Program ösztönözte a vajdasági önkormányzatokat. A vajdasági önkormányzatok számára ez mindenképpen újabb kitörési lehetőség, amelyben a fő hangsúly a határon átnyúló együttműködésen van, vagyis a szerbiai és a magyarországi kapcsolatok erősítésén. Véleményem szerint az önkormányzatok megtalálták a közös nevezőt a magyarországi hivatalokkal, összehangolták az érdekeiket, és közösen léptek fel. A jövő Európája éppen erről szól. Büszkeséggel tölt el, hogy Vajdaság egyfajta összekötő szerepet töltött be ebben a munkafolyamatban. Nem kell sokáig várnunk, hogy újabb hasonló kezdeményezés induljon. Az önkormányzatoknak ismét lehetőségük nyílik majd arra, hogy a magyarországi önkormányzatokkal közösen pályázzanak – mutatott rá Egeresi Sándor.

A benyújtott pályázatokat szakterületek szerint előre meghatározott kritériumrendszer alapján szerbiai és magyarországi pontozóbizottság értékeli majd. Várhatóan márciusban értesítik a pályázókat a formai értékelés eredményeiről, a szakmai értékelésről és a szerződéskötéshez benyújtandó dokumentumokról pedig június és szeptember között tájékoztatják az érdeklődőket. A támogatásról szóló szerződések aláírása szeptemberben esedékes.

A benyújtott 259 projektumból 21 pályázat a határon átnyúló vízgazdálkodási és kockázat megelőzési rendszerek színvonalának javítására, 8 pályázat a határon áthaladó forgalom akadályozó tényezőinek csökkentésére, 141 az idegenforgalmi és kulturális örökségi együttműködés ösztönzésére irányul, valamint 89 pályázat a versenyképesség erősítését innovációvezérelt fejlesztéssel hivatott segíteni.