2024. április 19., péntek

Tisa nosi mnogo drveća i raznog plovnog smeća

Helikopterom spasili čoveka zarobljenog na trajektu u mestu Tiszacsege

Vojnim helikopterom su spasili jednog čoveka koji je bio na trajektu zarobljen ledom. Trajekt se nalazio između mesta Tiszacsege i Arokto na Tisi. Trajekt se zaglavio u ledu koji je manjim kretanjem mogao da slomi vozilo. Na lice mesta su odmah došli stručnjaci za vodene površine i sprečavanje katastrofe, policija i na kraju vojni helikopter koji je spasao noćnog čuvara.

Reka nosi drva i smeće

Reka nosi drva i smeće

Oslobođeni brodovi

Trajekt je pretrpeo velike štete zbog pucanja leda. U nedelju kod mesta Tokaj, oštećeno je nekoliko brodova, neki čamci su potonuli, pristanište je poplavljeno tokom zime zbog nagomilanog leda- javio nam je dopisnik. Plutajuće platforme su kompletno uništene, brodovi su prekriveni drvećem, kablovi su popucali. Na licu mesta su se pojavili ljudi koji su slikali tu katastrofu, snimali su oštećene brodove, led. Đerđ Pošta, gradonačelnik Tokaja rekao je da je bilo ozbiljnog oštećeanj brodova kada su se zbog leda u luci nasukala 3-4 broda jedan na drugi.

Barikade leda na Tisi

Kritična tačka je u nedelju bila kod elektrane. Na sajtu hirado.hu piše da je uz veliku buku stigao lomljeni led koji je bio zaglavljen u koritu Tise nekoliko kilometara uzvodno. Danima su se pripremali za to. Minirali su ga kako ne bi morali da zatvore fabriku. Uspeli su da razbiju led koji je dolazio u ogromnim količinama.

Na vestima kanala M1, portparol za Nacionalnu direkciju za vode, rekao je da je pored leda bilo i ogromne količine plutajućeg otpada, drva i granja. Šikloš Gabrijela je takođe napomenula da je u neverici gledala šta je sve plutalo vodom, bilo je tu čak i kućnih aparata. Sada obilaze pogon i veruje da će bez problema moći ponovo da ga pokrenu.

Sportska oprema u opasnosti

Situacija u ponedeljak popodne na Tisi je da se led povlači i skuplja u blizini jezera Tise, što je opasno za opremu na vodi. Prema obaveštenju iz Centralne direkcije ako protok bude konstantan onda će se pojaviti velika količina leda i plovnog otpada u narednom periodu.

Obavešteni su vlasnici brodova, čamaca i radnici na pristaništu da izvuku iz vode sve uređaje i opremu. Ako to pak nije moguće onda treba ojačati držače. Takođe treba da računaju na promenu nivoa vode I preduzmu neophodne mere-upozorili su iz direkcije.

Povoljne vremenske prilike

Na rekama u Mađarskoj u dužini od 550 kilometara na snazi je upozorenje od poplava prvog, drugog i trećeg stepena. Površina polavljenih područja je smanjena  na 38 hiljada hektara. Od ponedeljka je na više mesta smanjena na treći stepen- trenutno na Tisi, na delovima reke Bodrog- sveukupno dužine 146 kilometara, drugi stepen pripravnosti je na 32 kilmetara dužine Tise. Na 372 kilometara dužine reka je prvi stepen pripravnosi.

Prema poslednjim meteorološkim prognozama, za naredni period najavljene su temperature iznad nule ali u planinskim oblastima biće ispod nule. Bitno je reći da se padavine ne očekuju nigde. Ovo je povoljno vreme za reke, jer neće biti toliko hladno da se stvori novi led a da vodostaj bude na niskom nivou.