2024. április 24., szerda

Anya születik

Csoportfoglalkozások Zentán kismamáknak és anyukáknak

Heinrich Olga zentai pszichológus, pszichoterapeuta Anya születik elnevezéssel olyan csoportfoglalkozásokat indít Zentán kismamáknak és kisgyermekes anyukáknak, amelyeken azt a témát járják körbe, hogyan változtatja meg az anyaság átélése örökre az embert, és amelyeken az anyai ösztönök előtérbe helyezésére igyekszik megtanítani az anyukákat.

Zenta (Gergely József felvétele)

Zenta (Gergely József felvétele)

– Segítséget szeretnék nyújtani, ugyanis azt tapasztalom, hogy amikor egy nőnek gyermeke születik, mindenki technikai tanáccsal látja el arra vonatkozóan, hogyan gondozza a babáját, és ez ijesztő is lehet a számára. Célom, hogy az anyukák megértsék, a baba születésével születik meg az anya is. Hirtelen változás történik a nőben, hiszen egy nagylányból, nőből anya lesz, és új életforma vár rá, új kapcsolatok, új szerepkör és egy kis új idegen emberke, akivel ő nagyon sokszor nem tud mit kezdeni. Az ismeretlen helyzet akár ijesztő is lehet számára, és esetleg nincs senki, aki segítene neki abban, hogy egészséges módon tudja felvenni ezt az anyaszerepet. Azt tapasztalom, hogy a rendszer csak a technikai dolgokkal foglalkozik, pl. hogyan tápláljuk a babát, hogyan öltöztessük, hogyan viseljük gondját, viszont hogy miként fogadjuk, hogyan álljunk hozzá érzelmileg, azzal nem törődik senki. Ezen a téren az anyukák nem kapnak segítséget, és néha ez a sok tanács áll az anya és a baba közé, ugyanis az anyuka annyira megijed ezektől, hogy megfeledkezik arról, hogy a legfontosabb az ő kapcsolata a kisbabával. Nem tud kialakulni kettejük között a szeretet, képtelenek igazán ismerkedni a sok technikai tanácstól, pedig amikor a nő megszüli a babáját, ösztönösen anyává válik. Nekem az a célom, hogy segítsem az anyát abban, hogy engedje kifejezésre jutni ezt a tiszta belső anyaságot, hogy teljesen lazán tudja szeretni a gyermekét, meg tudjon vele ismerkedni, bátran foglalkozzon vele, hogy akkor etesse, amikor érzi, hogy ennie kell, hogy fel tudja ismerni a gyermek igényeit. Ahhoz, hogy a baba és anyukája között egészséges bizalmi viszony alakuljon ki, az anyukának rá kell hangolódnia a babára, érezniük kell egymást. Meg szeretném tanítani az anyukákat arra, hogy örüljenek az anyaságnak és a babának is, és legyen önbizalmuk, hogy ne attól rettegjenek, mindent jól csinálnak-e. Amikor az anyuka megtanulja átélni az örömöt, és örömmel fordul a babához akkor is, amikor felsír, és nem azon retteg, hogy mit csinálhat vele, akkor ez jó alapot ad a gyermeknek ahhoz, hogy egészséges legyen. Az ilyen kapcsolatból fejlődik ki egy egészséges ember, aki bátor, akinek van önbizalma – magyarázta a szakember.

Az első előadás február 17-én lesz, utána pedig rendszeres csoportfoglalkozások várják a kismamákat és az anyukákat is. Érdeklődni a 063/774-5720-as telefonszámon lehet.