2024. április 25., csütörtök

Tanúsítvánnyal igazolják a minőséget

Az Egyetemista Központ tesz az egyetemisták kényelméért

A szabadkai Egyetemista Központnak az elmúlt évben a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatásügyi Titkárság pályázatán megnyert forrásokból, adományok által, valamint saját eszközökből sikerült felújítási munkálatokat végezni az Egyetemista Központ épületeiben. Az Egyetemista Központ felújítási munkálatairól, valamint az otthon lakóinak nyújtott szolgáltatásokról Silvija Prekajski igazgatónőtől érdeklődtünk.

A sétaerdei egyetemista diákotthonnál lévő étterem (Fotó: Gergely Árpád)

A sétaerdei egyetemista diákotthonnál lévő étterem (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai Egyetemista Központ két egységből áll: a Bosa Milićević központi épületben négyszázhetven, a Sétaerdőnél lévő Ivo Lola Ribar egyetemi kollégiumban pedig kétszáztizenegy egyetemista lakik. Az említett otthonokban a Közgazdasági Kar, az Óvó- és Edzőképző Szakfőiskola, az Építőmérnöki Kar, valamint a Műszaki Szakfőiskola hallgatói kaptak elhelyezést. Az Egyetemista Központ menedzsmentje az otthonok lakóinak színvonalas ellátást igyekszik nyújtani. Ennek érdekében minden lehetőséget megragadnak, hogy pályázati pénzből, saját forrásokból és különböző adományok által javítsanak szolgáltatásaik minőségén.

Silvija Prekajski igazgatónő (Fotó: Gergely Árpád)

Silvija Prekajski igazgatónő (Fotó: Gergely Árpád)

– Az összeg nagyságától függően igyekszünk korszerűbb és kényelmesebb környezetet biztosítani lakóinknak. A Bosa Milićević otthonban a lakóegységeken belül konyhákat újítottunk fel teljesen vagy részlegesen. Ezekre a munkálatokra az anyagi eszközök egy részét, 600 ezer dinárt az oktatási minisztériumtól kaptuk, mi pedig ennek az összegnek a felével járultunk hozzá a munkálatokhoz. Az idei tanévben az egyik lépcsőházban kicseréltük a világítótesteket, kimeszeltük a helyiségeket. A Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatásügyi Titkárság pályázatán minden évben részt veszünk, és szerencsére mindig kapunk pénzt, az idén kétmillió dinárt ítéltek nekünk, ez az eddigi legnagyobb pénzösszeg, amit kaptunk pályázat útján. Ebből a pénzből csempézést végeztünk és kimeszeltük a lakóegységeket, valamint a két éttermet is. Az egyetemisták szeretnek itt lakni, minden szobában van ingyenes internetszolgáltatás, hárman vannak egy szobában. Az épület jobb szárnyát a Tartományi Egészségügyi Felügyelőség két évvel ezelőtt bezáratta, mert még 1963-ban épült és nem felelt meg a higiéniai feltételeknek, emiatt csökkent a rendelkezésre álló szobák száma, azaz százharmincegy férőhellyel kevesebbet tudunk rendelkezésre bocsátani. Egyetemista kollégiumainkban harminckét önköltséges hallgató él, számukra hatezer dinár a lakbér, az állami finanszírozásos képzésben résztvevő hallgatóknak 1430 dináros havi bérleti díjat kell fizetniük. A képzés finanszírozási formájától függetlenül, minden egyetemistának joga van az étkezési kártyára, csak a díjszabás különbözik. Napi háromszori étkezés az állami költségvetés terhére tanuló hallgatóknak 170 dinárba kerül, míg az önköltséges képzésben résztvevő egyetemistáknak ugyanezért 450 dinárt kell fizetniük. A központi étteremben havonta 290 reggeli, 5000 adag ebéd és 3200 vacsora fogy, míg a sétaerdei otthon éttermében havi szinten 300 adag reggelit, 2400 ebédet és 1900 vacsorát szolgálnak fel. Az Egyetemista Központ ISO 90001/2015, valamint ISO 22.000 E alcsoportos tanúsítvánnyal rendelkezik (ez a tanúsítvány az élelem biztonságára vonatkozik), ennek köszönhetően a szabadkai Egyetemista Központ egyedi Szerbiában. A tanúsítványokat háromévente kell felújítanunk. Az ISO 90001/2015 tanúsítvány a munkaszervezésre vonatkozik, pontosan meghatározza a munkafolyamatokat, munkafeladatokat, valamint a felelősséget is. Az ISO 22.000 E alcsoportos tanúsítvány a nyersanyagok átvételére (beszállítóinknak pontosan meghatározott követelményeknek kell eleget tennie, például állatorvosi vizsgálatnak, a gyümölcsök eredete igazolásának), valamint a készétel kiadására vonatkozik – mondta az igazgatónő.

A felújított konyha a lakóegységben (Fotó: Gergely Árpád)

A felújított konyha a lakóegységben (Fotó: Gergely Árpád)

A menü összeállításakor ügyelnek a vallási ünnepekre és szokásokra, és ezzel összhangban naponta ötféle ennivalóból választhatnak az egyetemisták. Az étlapot táplálkozási szakember állítja össze. Kereskedelmi tevékenységgel is foglalkoznak, külsősöknek az Index nevű éttermükben A la carte kínálat van, ezáltal biztosítják a saját bevételüket, emellett az iskolákban a diákok uzsonnáztatására kiírt közbeszerzéseken is tudnak pályázni.