2024. április 19., péntek
EURÓPAI KUPAPOROND

Indul az egyenes kieséses szakasz a BL-ben

Ma PSG–Barcelona és Benfica–Dortmund

Kezdetét veszi az európai klublabdarúgás legrangosabb tornájának, a Bajnokok Ligájának az egyenes kieséses szakasza. A legjobb tizenhat közé négy spanyol, három angol, három német, két olasz, két francia és két portugál csapat jutott be. A torna címvédője a Real Madrid, a királyi gárda 2016-ban tizenegyedik alkalommal diadalmaskodott a kontinensviadalon. A Blancók első ellenfele most az olasz Napoli lesz, a címvédő párharcán kívül a Bayern–Arsenal és a mai PSG–Barcelona ígérkezik a legnagyobb összecsapásnak.

Ma este a hagyományos 20 óra 45 perces kezdettel elrajtol a 2016/17-es Bajnokok Ligája tavaszi idénye, a torna egyenes kieséses szakasza. A legjobb tizenhat klub nyolc oda-vissza meccsen alakítja ki a negyeddöntő mezőnyét. Két találkozót rendeznek ma és holnap, valamint további kettőt-kettőt jövő kedden és szerdán, a nyolcaddöntők visszavágóit pedig március első felében, 7–8-án, illetve 14–15-én bonyolítják le.

A december 12-én megrendezett sorsoláson a következő párharcok alakultak ki (az első csapat a csoportja második helyezettjeként jutott tovább, így idegenben kényszerül játszani a visszavágót): Manchester City–Monaco, Real Madrid–Napoli, Benfica–Borussia Dortmund, Bayern München–Arsenal, Porto–Juventus, Bayer Leverkusen–Atlético Madrid, Paris Saint-Germain–Barcelona, Sevilla–Leicester City.

A ma megrendezésre kerülő PSG–Barcelona a teljes nyolcaddöntő-sorozat egyik legjobban várt összecsapása, egyáltalán nem véletlenül. Mindkét klub hazája bajnokságának legutóbbi (a franciák esetében fölényes) győztese, és mindkét klub – magához képest – „gyengélkedik” a most futó nemzeti ligában – bár ez a gyengélkedés csak annyit jelent, hogy második helyen állnak egy még jobb formában szárnyaló klub mögött (a PSG a Monaco, a Barcelona pedig a Real Madrid mögött).

Unay Emeri, a PSG edzője (balról) és Edinson Cavani, a párizsiak gólvágója a tegnapi sajtótájékoztatón

Unay Emeri, a PSG edzője (balról) és Edinson Cavani, a párizsiak gólvágója a tegnapi sajtótájékoztatón

Meglehetősen sokat találkozott a két gárda az elmúlt évek során a BL-ben: összefutottak a 2012/13-as kiírás negyeddöntőjében, valamint a 2014/15-ös szezon csoportkörében és negyeddöntőjében egyaránt. 2013-ban a Barca jutott tovább két döntetlennel, idegenben lőtt több góllal; a 2014-es csoportkörben egyet-egyet nyertek a hazai alakulatok, míg ugyanezen kiírás negyeddöntőjében újra a franciák húzták a rövidebbet, a katalánok előbb idegenben, majd otthon is két góllal diadalmaskodtak, összesen 5:1-gyel kiütve a párizsiakat.

Játékstílusok és taktikák összecsapásáról fog szólni a mai rangadó: bár a PSG is gólerős alakulat (a bajnokságban 25 mérkőzésen 50 lőtt gólnál tart, hazai környezetben 12 mérkőzésen 27 lőtt gólnál), a Barcelona egyértelműen a kreatívabb támadógárda: a spanyolok a most futó bajnokságban eddigi 22 találkozójukon 61 gólt szereztek, 12 idegenbeli mérkőzésükön 35 találatot értek el, ami közel 3 lőtt gólos átlagot jelent. Csakhogy a franciák védelme is kiválóan működik: mérkőzésenként mindössze 0,7 gólt kapnak átlagosan, amely arány hazai környezetben rendkívüli 0,4-re javul. A statisztikák szerint a katalánok ugyancsak jól védekeznek, átlagosan 1 gólt kell a kapusuknak kihalásznia a hálóból.

A számokra tekintve tehát elmondhatjuk, hogy este egy igencsak kiegyenlített párharcot kísérhetünk figyelemmel, ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy a két véglet valamelyikéhez tartozó eredmény születik: lehet ez egy fogcsikorgatós 0:0 és egy gólzáporos döntetlen is a legvégén.

A játékoskereteket nem érintették túl sűrűn sérülések az elmúlt időszakban, a PSG csapatából Grzegorz Krychowiak és Javier Pastore hiányzik, a gránátvörösök gárdájából pedig hárman, Aleix Vidal, Javier Mascherano és Arda Turan hagyják ki biztosan a találkozót.

A csapatok közül a téli átigazolási időszakban a PSG bonyolított le nagyobb tranzakciót, a párizsiak a fiatal portugál szélső támadót, Goncalo Guedest szerezték meg a Benficától 30 millió euróért. A várható keretekben francia részről ott lesz a 25 gólt (csapata bajnoki góljainak felét) szerző Edinson Cavani és a 6 gólpassznál járó Ángel Di María, a középpályán Unai Emery mester többek között Marco Verratti, Thiago Motta és Blaise Matuidi játékára számíthat.

Katalán részről Luis Enrique edző legerősebb fegyvere minden bizonnyal a minden idők egyik legerősebb támadósorának számító MessiNeymarSuárez tengely lesz, őket – egymáson kívül – Sergio Busquets, Ivan Rakitić, Andrés Iniesta vagy Sergi Roberto szolgálhatja ki a középpályáról.

Az este másik nyolcaddöntős mérkőzése a Benfica–Borussia Dortmund lesz. A portugálok a Napoli után lettek másodikak az utolsó fordulóig izgalmas B csoportban, míg a dortmundiak a Real Madrid előtt nyerték meg a rekordgólgazdag F kvartettet.

A találkozó házigazdái kiélezett küzdelemben vezetik a portugál nemzeti bajnokságot, a liga kétharmadához közeledve 51 pontot szereztek, és egy ponttal előzik meg a második Porto csapatát. A Dortmund kemény ellenfélre számíthat, hiszen a félszigetiek hazai környezetben a Barcelonához hasonlóan magas lőttgól-átlagot termelnek, míg védelmük nagyon ritkán kapitulál, és szinte alig kapnak egynél több gólt. Rui Vitoria mester személyében a Benfica stabil kezekben van, támadószekciójukat a görög Mitroglou és a portugál Pizzi, védelmüket a brazil Luisao és a svéd Nilsson-Lindeloff tengelye vezeti.

A Borussia a hazája bajnokságában jóval gyengébben teljesít, egymást érik elkerülhető pontvesztéseik – legutóbb például a szinte biztosan kieső Darmstadt otthonában kaptak ki –, miközben szoros versenyt futnak a Frankfurttal, a Hoffenheimmel, a Herthával és a Kölnnel a harmadik, még biztos BL-indulást jelentő helyezésért. Természetesen a BL egy más csatatér, és bármikor magára találhat Thomas Tuchel együttese, annyi azonban biztos, hogy Aubameyangéknak még a döntetlenért is keményen meg kell küzdeniük a portugálok stadionjában.