2024. április 19., péntek
ZENTA

Teátrumi mocorgó

A Zentai Magyar Kamaraszínházban február 9. és 11. között első alkalommal szervezte meg a Zentai Teátrumi Napokat a rendezvénynek otthont adó intézménnyel karöltve a Magyar Teátrumi Társaság Közhasznú Egyesület és a Tüskevár Országos Szülői Egyesület. Az esti, elsősorban a felnőtteket megcélzó előadások mellett pénteken és szombaton délelőtt sor került a Teátrumi mocorgó elnevezésű gyermekprogramra is, melynek során a meseelőadások mellett a kisebb gyermekeket öt állomásból álló ügyességi kalandtúra és színes látványelemeket tartalmazó ügyességi és készségfejlesztő játéktér várta, a nagyobbak pedig kipróbálhatták magukat a logikai játékok világában, valamint kézműves foglalkozásokon vehettek részt.

Szombaton délelőtt, miközben a legkisebbek már szép számban gyülekeztek a helyszínen, és vidám zsivaj töltötte be a színház minden szegletét, mi a Magyar Teátrumi Társaság sajtófelelősét, Szlopóczki Jankát kérdeztük a rendezvény gyermekprogramjairól:

– Egyesületünk fontos célkitűzése, hogy mindenhova elvigye a színházat. Ez nem csupán azt jelenti, hogy a határon túlra és Magyarországon is minél több helyre, hanem azt is, hogy minél több korosztályt megszólítsunk, tehát minél több ifjúsági és gyerekelőadást szerepeltessünk, és hogy ez minőséget is képviseljen, értéket adjon. A gyerekeket egészen másként kell megszólítani, mint a felnőtt közönséget. Az előadások mellé ezért mindig kitalálunk egy keretet, ami egy játszóház, hiszen ezt a generációt az érdekli leginkább. A játék mellé viszont minden alkalommal becsempésszük a színházat is. Több generációt is idevonzunk ezáltal, egy 1-2 éves gyerek ugyanúgy jól tudja itt érezni magát, mint egy óvodás vagy egy kisiskolás. A játszóház tematikája több részből áll. Zentára öt állomásból összerakott játékot hoztunk, amihez jár egy oklevél is, melyet megkapnak mindazok, akik teljesítik a feladatokat. Tegnap is nagyon sokan eljöttek, a 250 férőhelyes nézőtér majdnem tele volt. Ennyi gyereket a játszóházban nem is tudtunk fogadni egyszerre, ezért azt találtuk ki, hogy fele részük az előadás előtt, a többiek pedig utána tudtak játszani. Ez még mindig nagy lélekszám, viszont akik nem fértek oda épp az 5 állomás egyikéhez sem, számukra is vannak extra játékaink. Emellett pedig kézműves foglalkozások is várják itt őket, ezeket pedig az összes gyerek szereti, miközben még a kreativitásukat is fejlesztik. Logikai feladatokat is meg lehet oldani, amiket azért szeretünk különösen, mert a szülők is részt tudnak venni bennük. Játék közben pedig minden alkalommal szerepel egy-egy kimondottan gyermekeknek szóló előadás, mely legtöbbször interaktív, így meg is mozgatja a közönségét.

Ami a rendezvény ezen részét illeti, a fő célkitűzésünk az, hogy megszólítsuk a gyerekeket, hiszen a színházi nevelés egyértelműen ennél a korosztálynál kezdődik, nagyon fontos, hogy beleszokjanak ebbe a környezetbe. Ilyenkor tudják igazán megtapasztalni, hogy a színház jó dolog, élményt ad. Ha csak felnőtt korukban találkoznának vele először, egészen más lenne a hozzáállásuk. Egyesületünk követi, hogy a fiatalabb generációk milyen gyakran néznek előadásokat. Az a tapasztalat, hogy a gimnázium idején kezdik hanyagolni a fiatalok a színházat, tehát abba kellene nagyobb energiákat fektetni, hogy ez a generáció ne vesszen el számunkra. Ezt a célt szolgálja a Színházba mentem! kampányunk is, melyhez színészek mellett más közismert személyiségeket is megnyertünk a sport és a kultúra egyéb területeiről. Igaz, hogy európai viszonylatban Magyarországon relatíve sokan szeretnek színházba járni, viszont úgy gondoljuk, napi szinten tenni is kell valamit azért, hogy ez továbbra is így maradjon. A rendezvényünk Zentán is nagyon sok embert idevonzott. Bízunk benne, hogy olyan színt tudunk hozni az itteni kulturális életbe, hogy utána akár sok-sok éven keresztül, kibővítve, megújítva a programot, gyakorlatilag haza tudunk majd járni ide újra és újra. Ez az igazi sikerélmény, amikor vissza tudunk térni valahova, mert visszahívnak.