2024. május 4., szombat

Dačić Vučićot jelölné

A külügyminiszter győzelmet akar az elnökválasztáson

Ivica Dačić külügyminiszter, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke szerint a leendő elnökválasztás hatással lesz az ország politikai egyensúlyára és a hatalmi koalícióra, melynek éppen ezért, Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfőt kellene javasolnia erre a funkcióra. Mint hozzátette, semmi kifogása nincs Tomislav Nikolić jelenlegi államfő ellen, de a hatalmi pártoknak a győzelem a céljuk, s ezt a győzelmet az elnökválasztáson Vučić tudja megvalósítani.

– Nem tudom, hogyan fog (Vučić) végül dönteni, hiszen neki kell a döntést meghoznia. Én a Szerbiai Szocialista Párt álláspontját közöltem, a leendő elnökválasztással kapcsolatos véleményünket – jelentette ki Dačić.

Mint mondta, vannak korábbról származó rossz tapasztalatai olyan elnökjelöltekkel kapcsolatban, akik nem vették komolyan ezt a megbízatást és elveszítették a választásokat.

– Nem Nikolićról van szó, hanem arról, hogy az elnökválasztás eredménye kihat majd az állam stabilitására és a hatalmi koalícióra. Ha valaki közös jelölt állítását akarja, akkor a legesélyesebb jelöltnek az indulását kell támogatnia. Az eddigi felmérések egyértelműen bizonyították, hogy e jelölt Vučić – magyarázta a szocialista pártelnök.