2024. március 29., péntek

Mađarski advokati u Vojvodini

Udruženje pravnika Vojvođanskih Mađara održalo prvi sastanak

Udruženje pravnika Vojvođanskih Mađara je održalo sastanak u subotu na temu kako je to biti Mađarski advokat u Vojvodini. Sastanak su otvorili Hajnal Jene, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta i Njilaš Mihalj, predsednik Udruženja pravnika Vojvođanskih Mađara. Napomenuli su da naziv skupa govori dosta o nameri osnivača.

Njilaš Mihalj: Mađarski advokat u Vojvodini mora biti dobar stručnjak ali takođe mora da zna dobro dva jezika

Njilaš Mihalj: Mađarski advokat u Vojvodini mora biti dobar stručnjak ali takođe mora da zna dobro dva jezika

Šta znači biti Mađarski advokat u Vojvodini? Šta predstavlja u pravnom smislu dvojezičnost i zaštita manjina u Srbiji i Karpatskom basenu? Nije slučajnost što je upravo sada osnovano ovo udruženje kada se pitanje nacionalnih manjina i službena upotreba jezika suočavaju sa novim izazovima. Jer kada zajednica uspešno implementira modernizaciju jezika i društva onda je sasvim sigurno da će sačuvati maternji jezik. Pripadnici Mađarske zajednice, uglavnom advokati će se truditi da se suoče sa ovim izazovima- rekao je predsednik MNS-a.

Njilaš Mihalj kaže da nije lako biti Mađarski advokat u Vojvodini ali ipak ohrabruje mlade ljude na ovu prefesiju jer pruža mnogo opcija za različite oblasti.

- Mladi mogu da se pronađu u advokaturi. Lepo je zanimanje a nama je bitno da nas ima mnogo. Mađarskom advokatu u Vojvodini nije bitno samo da bude dobar profesionalac već da dobro na dva jezika. I u srpskom i u mađarskom pravosudnom sistemu mora biti vešt, da kada razmeni ideje sa Mađarskim kolegom bude u ravnopravnom odnosu- rekao je Njilaš.

Predsednik udruženja je naveo našem listu da je održan treći skup pre sastanka Mađarskih advokata.

- Imamo već devedeset članova, što je lepa cifra. Na sastanku su sumirani događaji iz 2016.godine koja je bila početak rada našeg društva. Bilo je reči o planovima za ovu godinu, voleli bi na jesen još jedan sastanak da organizujemo sa temama o aktuelnim dešavanjima. Nekoliko zakona je u pripremi- Zakon o nacionalnim savetima, sprovođenje prava manjina, novi zakon o upotrebi jezika- koji se tiču advokata. Ove godine hoćemo da izdamo jedan stručni rečnik krivičnog prava. Voleli bi da se slična izdanja pojavljuju iz godine u godinu-rekao je predsednik. 

Između ostalih, jedan od predavača je bio i dr.Varadi Tibor, mađunarodni advokat, koji je držao predavanje na temu višejezičnosti. Predstavio je nekoliko primera podrške višejezičnosti. Skrenuo je pažnju stručnjaka da se i u međunarodnom pravu desi slučaj da neko ko ne zna dobro engleski bukvalno prevodi sa maternjeg nakon čega sledi nesporazum što u međunarodnoj raspravi pravi ogromne probleme. Istakao je: višejezičnost u Vojvodini, posebno za nas pripadnike manjine, je zadatak koji iznova treba rešavati-rekao je Varadi.

Berenji Erne, zamenik predsednika Osnovnog suda u Subotici, reako je da je vrlo malo Mađarskih advokata u Vojvodini, svega 33 Mađarskih sudija, 12 oficira u tužilaštvu i jedan ustavni sudija.

Iako postoji pravna pozadina, Mađarskih stručnjaka je jako malo. Mladi ljudi su retko zainteresovani za struku a deo studira u inostranstvu. U ovom trenutku kadrovi koji rade u pravosuđu, sudije i tužioci su između 40 i 60 godina, tako da će u roku od pet ili deset godina u penziju. Moramo da mislimo na budućnost, kako da motivišemo mlade ljude da postanu advokati-reako je Berenji Erne.

Buču Arpad, sudija u Osnovnom sudu u Bečeju, rekao je da dvojezični rad može da utrostruči posao jednog sudije, dok je Sokaloš Žolt sekretar udruženja predstavio pravnim aspektima akcioni plan Vlade Srbije o zaštiti manjina.

-Akcioni plan je pre svega politički dokument,  koji omogućava da održimo dostignut nivo prava, ali I pored toga implementira naša prava koja su do sada bila samo na papiru, kao što je u oblasti proporcionalnog zapošljavanja. Garancija ovog plana je jednim delom integracija Srbije u EU a drugim delom ivanredni odnosi Mađarske i Srbije- istakao je sekretar.

Nakon toga, Čoti Đerđ, direktor Instituta za prava manjina u Budimpešti, održao je predavanje na temu pravne zaštite Mađara u Karpatskom basenu, i napomenuo da  zbog činjenice da je Srbija bliža Evropskoj Uniji, Vojvodina ima pozitivan bilans koji treba iskoristiti.

Samo udruženim snagama možemo sprovesti naše zahteve- istakao je direktor.

Reako je da se u Budimpešti održavaju treninzi za Mađarske advokate, strane advokate, profesionalno i finansijski podržavaju funkcionisanje advokata na pomenutim teritorijama koji zastupaju Mađare u sudskim postupcima.

Na kraju sastanka, predsednik udruženja je najavio da će 25.februara održati bal za advokate u banji Kanjiži, gde su dobrodošli svi posetioci. Ulaz je 2500 dinara.