2024. április 20., szombat

Kerek e vidéken

Péterrévei és óbecsei siker született az értékek és a hungarikumok témája köré szerveződő diákvetélkedőn

Kiváló hangulatban zajlott le a hétvégén Zentán a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság által az általános iskolák felső tagozatos diákjai és a középiskolák tanulói számára meghirdetett Kerek e vidéken elnevezésű vetélkedő döntője, amelyen az általános iskolások mezőnyében a péterrévei Káposztalányok csapata, a középiskolások körében pedig az óbecsei Flavus csapata bizonyult a legjobbnak.

A vajdasági magyar értékek és a hungarikumok témája köré szerveződő vetélkedő elindításának célja az volt, hogy a diákok közelebb kerüljenek saját településük, illetve régiójuk értékeihez, és kreatív feladatokon keresztül kíséreljék meg dokumentálni azokat, valamint alapvető ismereteket szerezzenek a hungarikumokról.

A szervezők két kategóriában hirdették meg a vetélkedőt, az általános iskolák felső tagozatos diákjai, valamint a középiskolák tanulói számára. A négy plusz egy fős csapatok az első két forduló feladatait otthon dolgozták ki, majd a szervezők a két forduló során elért eredmények alapján választották ki azokat, amelyek meghívást kaptak a kétnapos döntőre, amelyet szombaton és vasárnap tartottak meg Zentán.

– A vetélkedőre összesen ötvennyolc csapat nevezett be, amelyek mindegyikében négy diák és egy tanár kapott helyet. Közülük az általános iskolások és a középiskolások mezőnyében is öt-öt csapatot szerettünk volna meghívni a döntőre, ám mivel a vártnál is jóval erősebb pályamunkák érkeztek hozzánk, úgy döntöttünk, az általános iskolások kategóriájában öt helyett hat csapatot hívunk meg a döntőre, amelyen ennek köszönhetően összesen nem tíz, hanem tizenegy csapat vett részt – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Varga Tamás, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója, aki elmondta, a bírálóbizottság tagjai igen elégedettek voltak a diákok teljesítményével.

A diákok saját bevallásuk szerint nagyon élvezték a vetélkedő feladatait (Kép: Máriás Endre)

A diákok saját bevallásuk szerint nagyon élvezték a vetélkedő feladatait (Kép: Máriás Endre)

– A diákok kivétel nélkül nagyon alapos munkát végeztek, amelybe valamennyien nagyon sok időt és energiát fektettek bele, és ezért nagy-nagy köszönet és dicséret is illeti őket. A vetélkedő első fordulójában olyan fotókat kellett készíteniük, amelyek segítségével az általuk kiválasztott helyi értékeket mutatták be, beleértve azokat is, amelyek ugyan most még nem részei a Vajdasági Magyar Értéktárnak, viszont értékesnek tartják őket, és fontosnak érzik, hogy mások figyelmét is felhívják rájuk. A második körben olyan turisztikai térképeket vártunk tőlük, amelyeknek segítségével javaslatot tehettek arra, hogy milyen értékeket milyen pontokon keresztülhaladva ismertetnének meg másokkal. Az első két forduló során legjobban teljesítő csapatok kaptak meghívást a döntőre, amelynek az első napja egy nagyon izgalmas kincskereséssel kezdődött. Ennek során a diákok szinte egész Zentát bejárták, és mindeközben több olyan értéket is megismertek, amelyek az itt élők számára meghatározó jelentőségűek, ezt követően pedig az értékek témaköréhez kapcsolódó activity jellegű játékban vettek részt. A döntő második napjának programja a saját településükhöz kötődő helyi értékek és a helyi termékek bemutatásával vette kezdetét, majd egy igen izgalmas kvízszerű vetélkedővel folytatódott, aminek keretében a fiatalok ismereteit igyekeztünk különféle játékos feladatok segítségével felmérni – magyarázta Varga Tamás.

A pontszámok összesítése után az általános iskolások között a péterrévei Káposztalányok csapata bizonyult a legjobbnak, amelynek tagjait Polyák Szollár Anna készítette fel a versenyre, a középiskolások mezőnyében pedig az óbecsei Flavus csapata végzett az első helyen, amelynek tagjai felkészülését Hozák Andrea segítette. A zsűri tagjai ezenkívül több különdíjat is kiosztottak, díjazták például a legügyesebb csigatésztapödrőket, a legsikeresebb anagrammafejtőket, a legeredményesebb activity-játékosokat és a legkiválóbb kincskeresőket is. A legjobbaknak járó értékes tárgynyeremények mellett a két kategória győztes csapatainak tagjai felkészítőikkel együtt vajdasági kiránduláson vehetnek részt, a leglelkesebb versenyzőknek pedig a tervek szerint arra is lehetőségük nyílik majd, hogy ösztöndíjas helyi értékgyűjtőkké váljanak.

– A jövőben is törekedni fogunk arra, hogy megpróbáljuk közelebb hozni a fiatalokhoz az értékeket, annak érdekében, hogy minél többen megismerhessék közülük a Vajdasági Magyar Értéktárat, illetve esetleg be is kapcsolódhassanak annak bővítésébe. Abban bízunk ugyanakkor, hogy mindemellett magának a vetélkedőnek is lesz majd folytatása, hiszen mind a diákok, mind a tanárok részéről olyan visszajelzések érkeztek hozzánk, amelyek azt bizonyítják, hogy nagyon hasznosnak találták nemcsak magát a vetélkedőt, hanem az azt megelőző felkészülési folyamatot is, éppen ezért úgy véljük, óriási szükség lenne annak a továbbéltetésére is – tette hozzá a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója.