2024. április 24., szerda

Egységben gondolkodva

Véget ért a Teátrum Neked! – Zentai Teátrumi Napok rendezvénysorozata

Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja Nyáron, este fél tizenegykorEgy szerelmi gyilkosság története című előadásával zárult szombaton este Zentán a Teátrum Neked!Zentai Teátrumi Napok elnevezésű programsorozat, amelyet a Magyar Teátrumi Társaság és a Zentai Magyar Kamaraszínház közösen hívott életre. A szervezők rendkívül sikeresnek értékelik az első ízben megrendezett fesztivált, és abban bíznak, folytatása is lesz a Zenta kulturális életébe új színt hozó rendezvénysorozatnak.

Udvaros Dorottya és Petz Bálint a Zentai Magyar Kamaraszínház színpadán (Kép: Máriás Endre)

Udvaros Dorottya és Petz Bálint a Zentai Magyar Kamaraszínház színpadán (Kép: Máriás Endre)

– Nagyjából egy évvel ezelőttre tehető az, amikor a Magyar Teátrumi Társaság először lépett kapcsolatba a Zentai Magyar Kamaraszínházzal és Zenta község önkormányzatával. Jómagam és a kollégáim itt jártunk a polgármester úrnál, illetve a színház vezetőségénél, akikkel arról beszélgettünk, milyen jó lenne, ha itt, Zentán is létrejöhetne egy olyan magyar nyelvű színházi fesztivál, amely lehetőséget teremtene arra, hogy bemutassunk néhányat az anyaországbeli színjátszás morzsáiból. Beszélgettünk, tervezgettünk, összeraktuk a költségvetést, és végül megállapodtunk abban, hogy 2017 februárjában útjára indítjuk ezt a fesztivált, és lám, itt van, megvalósult, ami valamennyiünket óriási örömmel tölt el. A fesztivál sikere véleményem szerint azt igazolja, hogy érdemes volt belevágnunk, hiszen ezáltal talán a következő évek együttműködéséhez is sikerült megteremtenünk az alapot – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, aki elmondta, a program összeállításakor egyrészt a sokszínűségre törekedtek, másrészt arra, hogy valóban színvonalas produkciókat hozzanak el Zentára.

– A program összeállításakor arra helyeztük a fő hangsúlyt, hogy mindenből tudjunk mutatni egy picit, legyen gyermekeknek és felnőtteknek szóló előadás is, legyen zenés és prózai előadás is, legyen  könnyedebb és komolyabb is, ugyanis azt szerettük volna elérni, hogy mindenki megtalálja köztük a maga érdeklődési körének megfelelőt. Fontos szempont volt ugyanakkor az is, hogy olyan nagynevű művészeket hozzunk el, akikre méltán lehet kíváncsi a zentai közönség, és úgy vélem, Koncz Gábor és Udvaros Dorottya személye garancia volt a sikerre.  A fesztivált összességében rendkívül sikeresnek értékeljük, hiszen telt házzal ment és óriási siker volt minden előadás, a polgármester úrtól kezdve a képviselőkig, a kamaraszínház vezetőitől a nézőkig mindenki azt igazolta vissza nekem és a kollégáimnak, hogy érdemes volt belevágnunk, és visszavárnak bennünket – magyarázta Szabó László, hozzátéve, hogy a társaság rendkívül fontosnak tartja a határon túli színházakkal való együttműködést.

Szabó László

Szabó László

– A Magyar Teátrumi Társaságnak ötvenhét tagszínháza van, amelyek közül hat határon túli, magyar nyelven játszó színház. Mi a magyar kultúrát az egész Kárpát-medencében egységesnek tekintjük, a határok ugyanis a kultúrát egészen biztosan nem tudják sem megállítani, sem szétszakítani, a magyar kultúra ugyanis egy olyan élő szövet, amelyet a határok legfeljebb egy picit befolyásolhatnak, de semmiféleképpen sem gátolhatnak. Ezért amikor magyar nyelvű színjátszásban, magyar nyelven játszó színházak együttműködésében gondolkodunk, akkor kézenfekvő számunkra, hogy a délvidéki, az erdélyi, a felvidéki vagy éppen a muravidéki színjátszást is ugyanúgy a részének tekintsük a magyar kultúrának, mint az anyaországbelit – fogalmazott Szabó László, hozzáfűzve, reményeik szerint folytatása is lesz majd a rendezvénysorozatnak.

– Mindannyian azt szeretnénk, hogy legyen folytatás, a város is, a színház is és a Magyar Teátrumi Társaság is, úgyhogy mivel az akarat az mindenképpen adott hozzá, ezért abban bízunk, hogy az előttünk álló szervezési és pénzügyi nehézségekből fakadó feladatokat is meg fogjuk majd tudni oldani. A Magyar Teátrumi Társaság április 3-án Zentán fogja megtartani a közgyűlését, és ez az esemény talán már megfelelő pillanat lehet majd arra is, hogy arról beszélgessünk, miként valósulhat meg a következő évi fesztivál – szögezte le Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára.