2024. április 25., csütörtök

Régi lelkesedéssel

A Guzsalyas énekegyüttes Bálint-napi koncertje Újvidéken
Hangulatkép a Guzsalyas énekegyüttes hagyományos Bálint-napi koncertjéről (Ótos András)

Hangulatkép a Guzsalyas énekegyüttes hagyományos Bálint-napi koncertjéről (Ótos András)

A népzene- és népdalkedvelők nagy örömére a Guzsalyas énekegyüttes tavaly tízéves szünet után újra összeállt, és egész estét betöltő koncertet adott Újvidéken. Az idén sem volt ez másképp. Szombaton tizenhat év elteltével a régi, megszokott helyszínen, a telepi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban tartották meg hagyományos Bálint-napi hangversenyüket.

Hardi Klemm Katalin, az együttes művészeti vezetőjének elmondása szerint annak idején szinte elképzelhetetlen volt a Bálint-nap Guzsalyas-koncert nélkül, és ez alkalommal is ezt az élményt szerették volna visszaadni az újvidékieknek. Nagy öröm számukra, hogy továbbra is ilyen szép számban tudják megszólítani a közönséget.

Az est azonban nemcsak a népdalokról szólt, a szervezők a műsor előtt kézműves kirakodóvásárral és gyermektáncházzal várták az érdeklődőket. A koncerten pedig egymást követték a szebbnél szebb népdalgyűjtemények. A összeállított népdalcsokrok segítségével az énekcsoport tagjai a Kárpát-medence jó néhány tájegységét megszólaltatták, sőt a közönség más népek népdalvilágából is hallhatott ízelítőt. A szívből szóló ének mellett az élő muzsikaszó, és a tánc is helyet kapott. Közreműködött a topolyai Csalóka zenekar, az adai Csuvik Oszkár, továbbá Ivánovics Viktor Ezüst Páva díjas, ifjú, újvidéki tamburazenész, Fábri Géza népzenész, valamint a Kiss Zsélykó és Raffai Anikó táncospár. A műsor szünetében a Guzsalyas énekegyüttes tagjai mézeskaláccsal is kedveskedtek a nagyérdeműnek. A Bálint-napi koncertet követően pedig felnőtt táncházat tartottak.