2024. április 19., péntek

Tavaly 360 ezernél is több vendégéjszakát jegyeztek

Újvidéken 2016-ban összesen 174.489 bejelentett turista járt, ami 15,3 százalékos növekedés a tavalyelőtti adatokhoz képest – közölte az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezet.

Egyre több turista érkezik Újvidékre, minden hónapban történik valami érdekes a városban. A Szabadság téren javában tart a Szerelemfesztivál rendezvényegyüttes (Dávid Csilla felvétele)

Egyre több turista érkezik Újvidékre, minden hónapban történik valami érdekes a városban. A Szabadság téren javában tart a Szerelemfesztivál rendezvényegyüttes (Dávid Csilla felvétele)

A turisták idevonzásában nagy szerepet játszott az EXIT fesztivál, az Ifjúsági Idegenforgalmi Kiállítás, valamint az újévi rendezvénysorozat. A vendégek közül 67.808-an belföldről érkeztek, ami 10,3 százalékos növekedésnek számít. Külföldi turistából jelentősen több érkezett, tavaly 106.681-en látogatták meg a tartományi székvárost, ez 18,7 százalékos növekedés az egy évvel előbbi mutatókhoz képest. Tavaly összesen 360.578 vendégéjszakát jegyeztek, ami jelentős, 24,4 százalékos növekedésnek számít 2015-höz képest. Ebből a hazai turisták 118.956 vendégéjszakát (8,1 százalékos növekedés), a külföldiek pedig 241.622 vendégéjszakát (31,4 százalékos növekedés) töltöttek Újvidéken.

Tavaly átlagban 2,07 napot töltöttek a turisták a tartományi székvárosban, ebből a hazaiak 1,75 napot, a külföldiek pedig 2,26 napot. A tavalyelőtti évhez képest a vendégek  hosszabb időt töltöttek Újvidéken.

Az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezet irodahelyiségeit tavaly 5691 turista látogatta meg 75 országból, köztük 5227 a külföldi, 464 belföldi vendég. A külföldiek közül a legtöbben Törökországból, Németországból, Oroszországból, Franciaországból, Spanyolországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Izraelből, Lengyelországból és Horvátországból jöttek.

A megnövekedett látogatók száma azt eredményezte, hogy nagyobb bevétel származott a tartózkodási illeték megfizettetéséből is, ez az összeg több mint 7 millió dinárral nőtt. Újvidék tavaly már igazi City Break desztinációvá vált, hiszen egész évben folyamatosan sok turista érkezett a székvárosba. Mivel nyáron rendezték meg az EXIT fesztivált és az Ifjúsági Idegenforgalmi Vásárt is, érthető, hogy ebben a hónapban érkezett a legtöbb turista. Júliust a novemberi hónap követi, ebből az adatból egyértelműen kiderül, hogy Újvidéken rengeteg rendezvényt, konferenciát, versenyt tartanak egész évben, és ezek az események egyre több vendéget vonzanak. Az újévi rendezvénysorozatokra is sokan látogattak el, a Winterfest vagy a Jégerdő valódi sikertörténetnek számít.

Nyitókép: Egyre több turista érkezik Újvidékre, minden hónapban történik valami érdekes a városban. A Szabadság téren javában tart a Szerelemfesztivál rendezvényegyüttes (Dávid Csilla felvétele)