2024. március 29., péntek

A hideg megterhelte a pénztárcákat

A virágtermesztők költségei a fűtés miatt megnövekedtek

A palicsi Hegyi Andrea és férje, Róbert, már nyolc éve foglalkoznak fóliasátras növénytermesztéssel. Évek óta törzsvásárlóik vannak a palicsi és a Tesla-telepi piacon. Mint mondják, a pénzhiány érezhető, hiszen a virágok és a palánták ára évek óta változatlan. Szerintük nőnapra a legkeresettebb primulát száz-százhúsz dináros áron lehet majd megvásárolni.

A Hegyi házaspár virágaikkal (Fotó: Gergely Árpád)

A Hegyi házaspár virágaikkal (Fotó: Gergely Árpád)

– Az idén sem lesznek drágábbak a növények – mondja beszélgetésünk elején Hegyi Andrea. – A virágokat magról ültettük novemberben és decemberben, mostanra már kifejlődtek a palánták. Begónia, pistike, vinka van jelenleg a fóliasátorban. A pistike, más néven törpe nebáncsvirág az egyike a legkedveltebb egynyári virágoknak, mert színpompás virágai egészen a korai fagyokig díszítik a kertet. A vinka, azaz rózsameténg Madagaszkárról származó, ötszirmú, csillag alakú fehér, piros, bordó és lilás színű virágokkal ékesíti a napfényes kerteket vagy a délen fekvő erkélyeket. Begóniából nyolc-tízezer, a többiből pedig ötszáz és kétezer darab közötti mennyiséget termelünk. Elég nagy beruházás a virágtermesztés, nem a magok a drágák, hanem a virágok „felnevelése”. Az idén a tartós hideg miatt a fűtési költségek megnövekedése jelenti a legnagyobb pénzkiadást. Október vége óta fűtünk, mert a muskátlikat akkor ültettük el, és meleget kell nekik biztosítanunk. Tuskókkal, szénnel, szalmabálával fűtünk. Éves szinten csak szénből tíz tonna elfogy, annak ellenére, hogy csak éjszaka fűtök vele, fatuskókból pedig tizenöt-húsz köbméter fogy, emellett szalmabálákkal és kukoricaszárral is tüzelünk. December és január között a fűtésköltségek megháromszorozódtak. Ez a huzamos 20 fok fagypont alatti hőmérséklet nagyon megterhelte a pénztárcánkat. A fűtés központilag van megoldva a két fóliasátorban, mert megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat kell biztosítani a növényeknek. Egész nap fűteni kell a fóliasátrakat, de sajnos nem tudunk senkit foglalkoztatni, a férjemmel ketten végzünk minden munkát – magyarázta Hegyi Andrea.

A fűtőanyag bekészítve (Fotó: Gergely Árpád)

A fűtőanyag bekészítve (Fotó: Gergely Árpád)

Novemberben elültetik az első magokat, és nőnapra jutnak az első pénzforráshoz, akkor történik ugyanis az első értékesítés. Amikorra az idő egy kicsit felmelegszik, az egynyári növények is megvásárolhatók. A muskátliknak tíz-tizenöt, míg a begóniáknak húsz-huszonöt fokos hőmérsékletet kell biztosítani.

– Nyolc éve foglalkozunk hivatásszerűen növénytermesztéssel. Nagybani vásárlóink nincsenek, de vannak évek óta visszatérő törzsvásárlóink a környező településekről, ezenkívül a piacokon értékesítünk. Nem tudunk rendesen szellőztetni, emiatt penészedés alakulhat ki, ami ellen permetezéssel védekezünk. A konyhakerti növények közül paradicsompalántát is termesztünk, évente ezerötszáz darabot nevelünk, és sikerül is értékesítenünk – mondta Hegyi Róbert.

Andreától megtudtuk, hogy a palánták ára változatlan marad, a megnövekedett költségek ellenére is, mert nagy a pénztelenség, és a vásárlók nem tudnák megvenni a virágokat.

– Nyolc éve változatlanok az árak, például a begónia huszonöt dinárba kerül. A muskátlik várható ára hatvantól százötven dinárig lesz a cserépnagyságtól függően, az egynyáriak pedig várhatóan huszonöttől negyven dináros áron lesznek értékesítve. Nőnap alkalmából a legkelendőbb primulát száz-százhúsz, a cikláment pedig kétszáz-kétszázötven dináros áron lehet majd megvásárolni. Évről évre erősebb a konkurencia, minden évben több a virágtermesztő – mondta Andrea.