2024. április 19., péntek

Folytatódik a víztisztító építése

Miután valamivel kedvezőbbre fordult az időjárás, folytatódik a nagybecskereki víztisztító építése. Ez elsősorban az építészeti munkálatokra vonatkozik, mivel a berendezés felszerelése a hideg időben is folyamatban volt. Így elkészült a munkacsarnok, és a napokban elkezdődik a szűrőrendszer és a fordított ozmózis elvén működő vízszűrő berendezés felszerelése, valamint a villamossági hálózat elkészítése.

Dán szakemberek segítségével felszerelték a nyersvíz előkezelését szolgáló berendezést is. A víztározó medence közelében pedig elkészültek a víz megtisztítására használt vegyi anyagok tartályai.
Folyamatban van a víztározó szigetelése, és elkezdődött a víztisztításnál keletkezett hulladékanyag ideiglenes tárolását szolgáló létesítmény építése. Az ioncserélő épületének az építése is folyamatban van. Közben megkezdődött a víztározó medencének a feltöltése is – olvasható a Nagybecskereki Városi Vízművek Közvállalat közleményében, amelyet Siniša Gajin, a vállalat szóvivője írt alá.
A magas arzéntartalom miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata Nagybecskereken. Aki teheti, az palackozott vizet fogyaszt, aki meg nem, az a város (egyetlen) ökokútja előtt várakozik. Vagy továbbra is csapvizet iszik.
A víztisztító beruházója, az olasz Zilio társaság azt ígérte, hogy a szerződésben vállalt vízminőség elérése után – 2017 első feléig, arzénmentes víz kerül a nagybecskereki vízvezeték-hálózatba. Ennek pontos időpontjáról azonban még senki sem beszél, mivel el kell végezni a berendezés próbaüzemeltetését is.