2024. március 29., péntek

Fiatalok fiatalokért

Kishegyes község ifjúsági ügyekért felelős polgármestersegédje eredményekről, tervekről és nehézségekről

A kishegyesi önkormányzat ifjúságpolitikájáért elsősorban Kovács Károly, a polgármester ifjúsági ügyekkel megbízott segédje a felelős. Kovács 2013 óta látja el ezt a tisztséget, és azóta számos projektum valósult meg irányításával.

– Ha ifjúságpolitikáról beszélek, akkor elsősorban Kishegyes Község Ifjúsági Irodáját említem meg, amely csaknem 10 éve működik állandó koordinátorral és önkéntesekkel, és az évek során számos projektumot valósítottak meg. Fontos azt is elmondani, hogy igyekszünk szerteágazóan foglalkozni a fiatalokkal. A különböző tevékenységek közül megemlíteném a környezetvédelmi programokat, a különböző tanfolyamokat szerb és magyar nyelven, valamint a pályázatíró képzéseket. Számos rendezvényt szerveztünk, de ugyancsak említést érdemelnek szemétszedési akcióink, a Föld-napi programok, valamint a május elsejék, amelyet a kishegyesi helyi közösséggel karöltve szerveztünk meg. Az elmúlt években nemcsak a programokról szólt a munkánk, hanem különböző objektumokat újítottunk fel, renováltunk önkéntes munkával. Mindhárom faluban sikerült szabadtéri edzőgépeket kitenni, az ifjúsági és sportminisztérium támogatásával, valamint felújítottuk a kishegyesi színház hang- és fénytechnikáját. Részt vettünk a Fiatalok lendületben projektumban, amelynek keretében felújítottuk az ifjúsági otthont és az iskola galériáját. A múlt évben Kishegyesen megszerveztük a klasszikus táncoktatást a fiatalok számára, ami már 10 éve nem működött. Ugyanakkor részt vettünk a 2016 perc foci elnevezésű rendezvény megszervezésében is, amelyre a bácsfeketehegyi (feketicsi) sportcsarnokban került sor. Ezen több száz fiatal vett rész, és érezte jól magát – számolt be Kovács.

Az ifjúságpolitikával foglalkozóknak a számos eredmény ellenére számos nehézséggel is szembe kell nézni, ezek közül legkomolyabb az elvándorlás. A terveikben ennek különös figyelmet szentelnek.

– El kell mondani, hogy elég sok fiatal hagyta el a községünket, épp ezért az ifjúsági iroda sem tud olyan hatékonyan működni, mint ahogyan kellene. Fontos azt is elmondani, hogy a fiatalokkal állandó kapcsolatot tartunk: különböző kerekasztal-beszélgetéseket szervezünk számukra, valamint online közvélemény-kutatásokat végzünk a körükben. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy mik a fiatalok meglátásai, mi a véleményük. A legégetőbb problémaként leggyakrabban a munkanélküliséget és az egzisztenciális gondokat jelölik meg. Épp ez ösztönzi a kivándorlási folyamatot, amit mi nem tudunk megállítani, csak lassítani. Azon munkálkodunk, hogy az ittmaradottaknak kikapcsolódási lehetőséget nyújtsunk, és programokat szervezzünk. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a munkaközvetítő irodával is, és ha új munkahely létesül, akkor azonnal szólunk az érintett fiataloknak – mondta el a polgármester segédje, majd megemlítette, az is komoly probléma, hogy Kishegyes községben nincs diszkó vagy más adekvát szórakozóhely a fiatalok számára.

– A valamikori szövetkezeti épületet most a helyi közösség használja, és bízunk benne, hogy hamarosan elkészülnek a tervek, amik alapján pályázni tudunk egy ifjúsági klub létrehozására, amelyben a fiatalok színvonalas és tartalmas szórakozási lehetőséghez juthatnak. Mindemellett az önkormányzat pályázni fog a színház előtti főtér befejezésére, itt programokat tudunk majd szervezni – hangoztatta Kovács.

Az ifjúsági ügyekért felelős polgármestersegéd fontosnak tartotta kiemelni, hogy fiatalok ötleteikkel, meglátásaikkal bátran forduljanak hozzá vagy az ifjúsági irodához. Minden használható ötlet megvalósításában segíteni fognak, kérje azt formális vagy nem formális ifjúsági csoport.