2024. április 19., péntek

A kormány ellen és a kormány mellett

Két tüntetés zajlott le Belgrádban

A rendőrség és katonaság szakszervezete a kormány politikája ellen, a harcosok egyesületeinek szövetsége pedig a hatalom mellett tüntetett a fővárosban, mindkét megmozdulás dél körül vette kezdetét.

A katonaság és rendőrség szakszervezeteinek megmozdulásán Novica Antić, a katonai szakszervezet elnöke elmondta, amennyiben a kormány továbbra sem lesz hajlandó figyelembe venni a követeléseiket, nem néhány órás, hanem néhány napos tiltakozásba kezdenek. Veljko Mijailović, a rendőrségi szakszervezet elnöke hangsúlyozta, éhes katonák és rendőrök sem az országot, sem annak polgárait nem tudják megvédeni. Felhívta a tömeg figyelmét arra, hogy a Belügyminisztérium beszélgetésre hívta be azoknak a fuvarozóknak a tulajdonosait, akik a tüntetőket Belgrádba szállították.

A kormány elől a képviselőház felé indultak a tiltakozók, majd a közszolgálati televíziónál ért véget a tiltakozás.

Szintén dél körül vette kezdetét a harcosegyesületek képviselőinek a tüntetése, de mint azt Dejan Marjanović elnök elmondta, nem ellentüntetést akartak szervezni, csupán az egységre szerettek volna felszólítani, s a kormány politikája mellett foglaltak állást. A tömegből néhányan árulóknak nevezték a kormány ellen tüntetők táborát. A harcosegyesületek képviselőinek megmozdulásán Koszovóról szóló patrióta dalokat játszottak, míg a másik tábor hangszóróiból rockzene hallatszott. Mindkét megmozdulás a himnusz lejátszásával indult.