2024. március 29., péntek

Új bírát kér a VaMaDisz

Többnyelvű tábla került az újvidéki Bölcsészettudományi Kar épületére

Pénteken újabb tárgyaláson vett részt az újvidéki Jogtudományi Karon történő magyar nyelven való felvételizés ügyében a Vajdasági Magyar Diákszövetség. Ahogyan azt Sóti Attilától, a VaMaDisz elnökétől megtudtuk, az ügyvédjük kezdeményezte, hogy beadjanak egy új beadványt, amelyben bíróváltást kérnek, a VaMaDisz és az ügyvéd szerint ugyanis a bíró és a bíróság részéről részrehajlás észlelhető. A döntés, hogy lesz-e új bíró, napokon belül, de legfeljebb néhány héten belül várható.

Emellett Sóti Attila egy pozitív történésről is beszámolhatott: többnyelvű tábla került az újvidéki Bölcsészettudományi Karra.

– A karon belül indult kezdeményezés, hogy kerüljön a karra többnyelvű tábla, de ez nem történt meg, s a kezdeményezők 2016 februárjában hozzánk fordultak. Ugyanis akkor már zajlott a jogi kar ügye, s a többnyelvű tábla kihelyezése is nyelvhasználati kérdés, az, hogy nem került ki ilyen tábla, az is a nyelvhasználati jogok megsértése, mi pedig a jogi kar ügyében szintén nyelvhasználati kérdésekkel foglalkoztunk. A tartományi oktatási titkársághoz fordultunk, amely titkárság nyitott is volt az ügyben, a munkatársuk felkereste a kart. A kar a figyelmeztetésre jól reagált: pályáztak a tartományi titkárság pályázatán, amely a többnyelvű táblák kidolgozására vonatkozott, nyertek is rá pénzt, s végre kikerülhetett a többnyelvű tábla az épületre. Ezt az esetet sikerült közigazgatási eljárásban megoldani, nem kellett peres eljárásig jutni – hallottuk Sóti Attilától.