2024. március 29., péntek

Napi nyolcmillió euró veszteség a szürkegazdaság miatt

Az Államigazgatási Minisztérium adatai szerint Szerbia naponta nyolcmillió eurót veszít a szürkegazdaság miatt, írja a Beta. Ez jelenleg a GDP 30 százalékát teszi ki, célunk pedig az, hogy a következő 2-3 évben ezt az arányt 26 százalékra szorítsuk vissza – jelentette ki Željko Ožegović, az Államigazgatási Minisztérium államtitkára.

Bejelentette, hogy 2017 és 2018 a szürkegazdaság elleni harc időszaka lesz. A cél az, hogy a következő két, három évben ez az arány visszaszoruljon, hosszú távon pedig Szerbia elérje a közép-európai szintet, azaz a szürkegazdaság legfeljebb 20 százalékát tegye ki a GDP-nek. A cél eléréséhez a népszerű nyugtás nyereményjáték is hozzájárul, mert a polgárokat arra ösztönzi, hogy kérjenek számlát az eladóktól, akik így kénytelenek használni az adómemóriás pénztárgépeket – tette hozzá az államtitkár.

Az elmúlt két évben számos lépéssel igyekeztek felvenni a harcot az adófizetést megkerülő gazdasági tevékenységek ellen. Ožegović szerint 2016 decemberéig 17 százalékkal megnőtt az újonan bejegyzett vállalkozások száma, és 10 százalékkal csökkent a bezártak száma.