2024. április 24., szerda

A biztonságosabb iskolákért

Jelenleg 23 újvidéki iskolában működik az azonosító kártyákkal működő biztonsági beléptetőrendszer, az idén próbaprojektumként belépés-akadályozó kapukat szerelnek fel a Žarko Zrenjanin Általános Iskola udvari bejáratánál.

Egyre több újvidéki iskolában vezetik be az azonosító kártyás beléptetőrendszert, a Žarko Zrenjanin Általános Iskolában pedig belépésakadályozó kaput emelnek az udvari bejárat elé (Dávid Csilla felvétele)

Egyre több újvidéki iskolában vezetik be az azonosító kártyás beléptetőrendszert, a Žarko Zrenjanin Általános Iskolában pedig belépésakadályozó kaput emelnek az udvari bejárat elé (Dávid Csilla felvétele)

Az iskolai erőszak elleni aktivitásokat koordináló városi testület legutóbbi ülésén döntést hoztak arról, hogy felhívással fordulnak az újvidéki iskolák igazgatóihoz, hogy írják össze mely oktatási intézmények tartanak igényt beléptetőrendszerek kialakítására. A visszajelzésektől függően az önkormányzat biztosítja majd a szükséges támogatást.

Dejan Drobnjak, a koordinációs testület tagja és az újvidéki rendőrség megelőzési osztályának tisztje elmondta, hogy próbaprojektumként az idén belépésakadályozó kapukat szerelnek fel a Žarko Zrenjanin Általános Iskolában.

– Attól függően, hogy milyen eredményekkel jár majd ennek a rendszernek az alkalmazása az iskolában, meglátjuk, hogy érdemes-e felszerelni a többi iskolában is – mondta Drobnjak. Hozzátette: Az iskolakerítések és a kapuk, valamint a kamerarendszer is az iskolák biztonságára szolgál. A rendőrtiszt szavai szerint jelenleg 23 újvidéki (ebből 7 középiskola) iskolában működik az azonosító kártyás beléptetőrendszer. A koordinációs testület tagja nem pontosította, hogyan néz ki majd a valóságban a tervezett akadály, de kialakításának az a célja, hogy az iskolaudvarban a tanárok és a tanulók is biztonságban legyenek.

– A beléptetőrendszer, valamint a kerítések és a kapuk arra szolgálnak, hogy az újvidéki iskolákban magasabb szintre emeljük a közbiztonságot. A legutóbbi, sajnálatos eseményektől eltekintve (fegyveres leszámolások az általános iskolák közelében), az újvidéki iskolák környékén kielégítő a közbiztonság. Természetesen, mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben ne történjenek hasonló incidensek az oktatási intézmények közelében – magyarázta a koordinációs testület tagja.

Az említett ülésen beszámoltak arról, hogy az utóbbi időben látogatást tettek három iskolában, ahol előadásokat tartottak a digitális, azaz internetes erőszakról, az elkövetkező időszakban folytatják majd ezt az előadássorozatot.