2024. március 29., péntek

A fejlődés alapja a sikeres pályázat

A kommunikáció és az edukáció fontosságáról a topolyai önkormányzatban

Az év eleje az új lehetőségek, az új pályázati kiírások, az új leadási és beadási határidők időszaka. Éppen ezért a potenciális pályázóknak minden információra szükségük van, hisz csak ezek birtokában tudnak sikeresek lenni. Ez az időszak a vajdasági tartományi titkárságoknál is az új pályázatok ideje, és képviselői folyamatosan járják az önkormányzatokat, hogy informálják őket a lehetőségekről.

Kislinder Gábor és Ognjen Bjelić a topolyai megbeszélést követő sajtótájékoztatón (Benedek Miklós felvétele)

Kislinder Gábor és Ognjen Bjelić a topolyai megbeszélést követő sajtótájékoztatón (Benedek Miklós felvétele)

Tegnap a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság vezetője, Ognjen Bjelić és segédje, Egeresi Sándor tanácskozott a helyi önkormányzat képviselőivel. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Ognjen Bjelić kiemelte a kommunikáció fontosságát a vezetés valamennyi szintje között, és elmondta, hogy éppen ezen okból kifolyólag a titkárság képviselői rendszeresen ellátogatnak az önkormányzatokba, hogy első kézből informálódjanak, és osszák meg a tapasztalataikat.

– A polgármesterrel és a tanácstagokkal való találkozón olyan eredmények születtek, amelyek közös célja a község fejlesztése, a megbeszélésen szerzett tudás kihathat a projektumok elkészítésére, a dokumentumok beszerzésére, és a község közigazgatásának azon részeinek mindennapi munkájára, amelyek a pályázatok követésére, figyelésére fókuszálnak, legyenek azok tartományi, köztársasági vagy akár uniós pályázatok. A mai találkozón megbizonyosodhattam afelől, hogy Topolyának nagy tapasztalata van az uniós pályázatok terén, éppen ezért megkértem a polgármestert és segítőit, hogy aktívan kapcsolódjanak be az olyan községek embereinek edukációjába, amelyek nem rendelkeznek ilyen tapasztalattal. Célunk ugyanis, hogy az ilyen irányú oktatást magasabb szintre emeljük – nyilatkozta Bjelić, aki arról is beszélt, hogy a jövőben napi kapcsolatban lesznek az önkormányzatokkal, de ugyanúgy a községek egymás közötti kommunikációjára is nagy hangsúlyt fektetnek, hisz nem titkolt szándékuk, hogy az elmaradott községeket felzárkóztassák, és ennek egyik lépcsőfoka a tudás átadása. A tartományi titkár emellett kihangsúlyozta azt is, hogy alapvető céljuk új munkahelyek teremtése, a munkanélküliség csökkentése, ehhez azonban átfogó fejlesztési stratégiákra van szükség, amely figyelembe veszi a már meglévő munkaerőt, és lehetőséget ad arra, hogy az ipari zónákba minél több külföldi befektetőt vonzzanak be. Topolyával kapcsolatban kiemelte, hogy községünknek a mezőgazdaság, a feldolgozóipar (vágóhidak) és a turizmus terén vannak nagy lehetőségei, és ezek fejlesztése nagyban elősegítené a régió helyzetének javítását.

A tanácskozás után Topolya polgármestere, Kislinder Gábor is nyilatkozott a médiának:

– Az ilyen megbeszélések lehetőséget nyújtanak arra, hogy megtudjuk, milyen irányban gondolkodnak a tartományban, mikor milyen pályázatok lesznek, és hogy mik az elvárások, hogyan kellene terveztetni, és melyek azok a tervek, amelyek megvalósítása nemcsak a mi, hanem a tartomány érdeke is. Azt is elmondtuk a titkárnak, hogy melyek azok a nagy volumenű tervek, amelyek megvalósítása jelenleg is folyamatban van. Elmondtuk a Vénusszal, a szennyvíztisztítóval kapcsolatos tudnivalókat, ismertettük a Mezőgazdasági Iskola melletti kollégium helyzetét, ugyanakkor arról is szó volt, hogy az ipari park belakása, valamint a vízhálózat renoválása is kap támogatást. December folyamán már kaptunk pénzt a tavaly felállt új vezetéstől, és azt gondolom, ez a jövőben is így lesz – mondta a polgármester.