2024. április 20., szombat

Nagydobra kerül a Jugoremedija

A Gazdasági Fellebbviteli Bíróság megerősítette a nagybecskereki Gazdasági Bíróság végzését, amelynek értelmében felszámolással kell befejezni a Jugoremedija gyógyszergyár csődeljárását.

Lesz-e még gyógyszergyártás Nagybecskereken? (Kecskés István felvétele)

Lesz-e még gyógyszergyártás Nagybecskereken? (Kecskés István felvétele)

A Jugoremediját 2002-ben magánosították, de a dolgozók tiltakozása után – három és fél évvel később – a privatizációs szerződést felbontották. Az újraindulás sikeresnek ígérkezett, de 2012 decemberében csődeljárás indult, és munka nélkül maradt négyszáz dolgozó. Egy ideig az újvidéki Union Medic társaság bérelte a gyárat, később azonban ők is továbbálltak.

Hosszas tárgyalások után azonban a hitelezők lemondtak a gyár átszervezéséről, így nem maradt más hátra, mint hogy végzést hozzanak a felszámolásáról.

A csődeljárásról szóló törvény értelmében a gyár vagyonának eladásából próbálják majd kifizetni a hitelezőket.
A fenti döntést megfellebbezte a Hitelezők Tanácsa, amelyben többségben vannak a gyógyszergyár egykori dolgozói és kisrészvényesei. Szerintük ugyanis megvolt az esély a gyár átszervezésére és újraindítására. Az egykori dolgozók lassan belenyugszanak abba, hogy megszűnik létezni egykori gyáruk, amely országos szinten is az erősebbek között volt. Már csak abban reménykednek, hogy a gyár vagyonát nem adják majd el aprópénzért.

Több hazai és külföldi gyógyszergyár érdeklődik a Jugoremedija megvásárlása iránt (Kecskés István felvétele)

Több hazai és külföldi gyógyszergyár érdeklődik a Jugoremedija megvásárlása iránt (Kecskés István felvétele)

Az első lépés most a gyár vagyonának a felmérése. Közbeszerzési eljárás formájában kell megtalálni erre a legmegfelelőbb jelentkezőt. Ez remélhetőleg egy-két hónapon belül megtörténik. Ez lesz a gyár vagyonának már a negyedik felmérése. Először 22 millió euróra becsülték fel a vagyonukat, amely valamivel kevesebb, mint a tartozásuk. Másodszor 68 millió euróra, harmadszor pedig 17 millió euróra becsülték fel a gyógyszergyárnak a vagyonát.
Ezt követően Radovan Savić csődeljárási igazgató meghirdetheti a Jugoremedija vagyonának árverezését. Erre áprilisban kerülhet sor.
Reményt keltő, hogy több hazai és külföldi gyógyszergyár is érdeklődik a Jugoremedija megvásárlása iránt. Ez pedig azt jelenti, hogy Nagybecskereken újraindulhat a gyógyszergyártás.