2024. április 25., csütörtök

Elkezdődött a 67. Berlinale

Huszonkét világpremier a versenyprogramban

Tegnap vette kezdetét az egyik legrangosabb nemzetközi filmfesztivál, a 67. Berlinale.

A február 19-ig tartó fesztivál versenyprogramjában magyar alkotásért is szurkolhatunk, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is versenyez az Arany Medvéért, és emellett is szép számban képviseltetik magukat a magyar alkotók. Látható lesz Török Ferenc 1945 című történelmi filmje, Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje, Máté Bori The Headless Appearance című kísérleti filmje pedig a Berlinaléval párhuzamosan megrendezett Kritikusok Hete válogatásában szerepel. A filmfesztivál Panorama Special elnevezésű programrészében szerb alkotás is helyet kapott, a nézők Bojan Vuletić Rekvijem za gospođu J. című filmjét is megnézhetik.

Az év első A-kategóriás filmfesztiválján mintegy 400 filmet mutatnak 70 országból be kilenc programrészben. A filmmustra jelentőségét és népszerűségét bizonyítja, hogy tavaly 337 ezer mozijegyet adtak el a vetítésekre.

Az Arany Medvéért ebben az évben 18 film versenyez, a magyar alkotás vetélytársai egyebek mellett román, koreai, német, spanyol, portugál, francia, brit, kínai, norvég, brazil, finn, osztrák filmek lesznek. A nemzetközi zsűri elnöke Paul Verhoeven holland rendező és forgatókönyvíró. Ebben a programrészben ugyan 18 film száll versenybe, de összesen 24 alkotást mutatnak be, közülük 22 filmnek a Berlinálén lesz világpremierje.

Idén a Berlinale Etienne Comar Django című francia filmjének világpremierjével vette kezdetét, amely filmben Palya Bea énekesnő alakítja a címszereplő feleségét.

A Berlinale vendégei között van Richard Gere színész is, akinek jelenlétét azért is érdemes kiemelni, mert fogadta őt Angela Merkel német kancellár, hogy elbeszélgessenek Gere-nek a tibetiek jogaiért folytatott kampányáról. Nem Richard Gere a kancellár első vendége, már több filmalkotót vendégül látott, köztük Steven Spielberget, George Clooney-t is. Tavaly Angela Merkel George Clooney-val a bevándorlási krízisről beszélgetett.