2024. április 20., szombat

Fogyasztói tudatosságra nevelnek

A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola elnyerte a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címet

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a tanév kezdetén írta ki a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola pályázatot abból a célból, hogy elismerő díjjal jutalmazza azokat az iskolákat, amelyek szívügyüknek tekintik a fogyasztóvédelmet. Erre a pályázatra a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola is elküldte pályamunkáját, és el is nyerte a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címet. A kiérdemelt díjat tegnap délelőtt Zentán ünnepélyes keretek között adták át az iskola vezetőségének.

Tóth Kornél igazgatónak Keszthelyi Nikoletta adta át az elismerést (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Tóth Kornél igazgatónak Keszthelyi Nikoletta adta át az elismerést (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Az iskola rendezvénytermében megtartott ünnepségen Magyarország kormányának képviseletében jelen volt Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár, dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja, a hazai közéleti szereplők közül pedig Vicsek Annamária, az oktatásai minisztérium államtitkára, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Perpauer Attila, a község tanács oktatással, művelődéssel és tájékoztatással megbízott tagja.

A Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címet Tóth Kornélnak, a középiskola igazgatójának Keszthelyi Nikoletta helyettes államtitkár adta át, aki hangsúlyozta, hogy a zentai oktatási intézmény áldozatos munkát végez a fogyasztói tudatosságra nevelés területén:

– A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola pályázatából nagyon sokat tanultunk, újító pályázat volt, hiszen láttuk, hogy olyan elemek is megjelennek náluk a tanításban, amelyek nem szerepeltek a pályázati kiírás elvárásai között, ők viszont évek óta úttörő szerepet vállalnak a térségben. Azt láttuk, hogy ebben az iskolában olyan pedagógusok tanítanak, akik folyamatos képzésben részesülnek, és naprakész ismeretekkel rendelkeznek a versenyszférából és a közszférából, vagyis élő tudást adnak át a diákoknak nemcsak a fogyasztóvédelem terén, hanem a gazdasági és kereskedelmi-vendéglátóipari életből is. Ez nagyon fontos, hiszen nemcsak a jövő fogyasztói kerülnek ki az iskolából, hanem a jövő vállalkozói is. A pályázatukból láttuk, hogy különböző szakcsoportok keretében tanítják fogyasztóvédelemre a diákokat, vitanapokat hoznak létre, és azt is örömmel konstatáltuk, hogy erős a kapcsolatuk a zentai fogyasztóvédelmi központtal. Hogy a zentai diákok a fogyasztóvédelem piacfelügyeleti részét is megismerjék, nagy szeretettel várjuk őket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vegyipari és műszaki laborjába.

Tóth Kornél arról beszélt, hogy minden bizonnyal azért érdemelték ki a díjat, mert már öt éve hangsúlyozottan foglalkoznak fogyasztóvédelemmel:

– Fogyasztóvédelmi ismeretek diákoknak, ez volt az alapgondolat öt éve, amikor először hirdettük meg a fogyasztóvédelmi versenyt a zentai fogyasztóvédelmi központtal, és ez volt az alapgondolatunk ezen a pályázaton is. Öt éve úttörők voltunk a környéken, és talán ezt ismerték föl a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban is, amikor iskolánkat megtisztelte ezzel a díjjal. Azóta a diákjaink számos előadáson, fórumon vettek részt, és a pályázatban már ezeket az élő dolgokat foglalta csoportba Sava Vujičić, iskolánk közgazdasági szaktantárgyakat tanító tanára, a fogyasztóvédelmi versenyek ötletgazdája. A diákok fogyasztóvédelmi tudatosságra nevelése egy szegmens iskolánk széles körű munkájából, és célunk, hogy a gazdasági, a pénzügyi kultúrát, a vállalkozási és fogyasztóvédelmi ismereteket minél szélesebb körben terjesszük.

Kara Ákos államtitkár is gratulált a díjhoz, és arra mutatott rá, hogy a magyar kormány számára fontos, hogy élő kapcsolata legyen azokkal az értékteremtő és értékőrző közösségekkel, amelyek az élet bármely területén a tenni akarásról tanúskodnak.

Vicsek Annamária államtitkár a gratuláció mellett arról biztosította az oktatási intézményt, hogy a minisztérium részéről a továbbiakban is megkapja a kellő támogatást.

Mgr. Hajnal Jenő köszöntőjében az élő tudás átadásának fontosságát hangsúlyozta, és úgy fogalmazott, hogy ez a rangos elismerés arról árulkodik, hogy ennek az iskolának olyan fénye és kisugárzása van, amelyre büszkék lehetünk.

Ceglédi Rudolf azt hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy ebben az iskolában nemcsak felkészítik a diákokat a fogyasztóvédelmi vetélkedőkre, de otthont is adnak az ilyen jellegű megmérettetéseknek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatára összesen 29 pályamunka érkezett, 27 Magyarországról, egy Nagyváradról és egy Zentáról.