2024. március 28., csütörtök

Ellenőrzik a taxisokat

Az újvidéki taxisok kötelesek február 20-áig összehangolni árjegyzéküket és mérőberendezéseiket az önkormányzat által előírt árakkal.

Siniša Vujinović, a Városi Közlekedési Hivatal főfelügyelője elmondta, hogy a fuvarozásról szóló új városi rendelet január 25-én lépett életbe, a taxisoknak pedig legkésőbb február 20-ától kell alkalmazniuk az új árjegyzéket.

A Városi Közlekedési Hivatal felügyelői ellenőrzési akcióba kezdtek, az újvidéki taxisokra szabálysértés esetén szigorú büntetések várnak (Dávid Csilla felvétele)

A Városi Közlekedési Hivatal felügyelői ellenőrzési akcióba kezdtek, az újvidéki taxisokra szabálysértés esetén szigorú büntetések várnak (Dávid Csilla felvétele)

A városi közlekedési felügyelőség megkezdte a taxisok ellenőrzését, ezeket az akciókat gyakran a rendőrséggel karöltve végezik.

– A múlt heti, nappali és éjszakai ellenőrzési akcióink során két taxizásra használt járművet zártunk ki ideiglenesen a forgalomból. A 10 napos eltiltást azért alkalmaztuk, mert az autókra nem volt kitéve a taxi jelzés. Ezenkívül szabálysértési eljárást indítottunk egy Újvidék és Futak között fuvarozó személy ellen, mert volt taxiórája, de nem volt a jármű tetején a taxi megjelölés. Megbüntettünk egy taxist azért, mert nem tartotta be a parkolási szabályokat, egy másik fuvarozó ellen pedig azért indítottunk eljárást, mert nem volt meg az összes engedélye a taxizáshoz. Több fuvarozó ellen azért indult szabálysértési eljárás, mert az autóbusz-állomáson parkolták le járművüket. A városi gazdasági társaságokban végzett ellenőrzések során több személyt figyelmeztettünk azért, mert nem voltak meg a munkavégzéshez szükséges dokumentumaik – mondta Vujinović. Hozzátette: különféle büntetéseket foganatosítanak a taxisok ellen, esetenként ideiglenesen elveszik a taxiengedélyüket a szabálysértési eljárás végéig, kizárják őket a forgalomból 30, 60 vagy 90 napra, valamint többszöri pénzbírságot szabnak ki a szabálytalankodó fuvarozókra.

– A felügyelőség folyamatos ellenőrzései arra késztetik a taxisokat, hogy betartsák a szabályokat, a következő időszakban is folytatjuk a szigorú kontrollt. A szabálysértőket kivétel nélkül megbüntetjük – magyarázta a Városi Közlekedési Hivatal főfelügyelője.

Az önkormányzat fuvarozási díjakkal kapcsolatos rendeletének megsértése jogi személy esetében 100 000 dinárt tesz ki. A magántaxisokat a rendelet megsértéséért legfeljebb 20 000 dinárral sújthatják, a városi taxivállalatokban dolgozó fuvarozókat pedig 10 000 vagy 20 000 dinárral büntethetik.