2024. április 19., péntek

A névadó jubileuma

Mozgalmas év elé néz a topolyai könyvtár

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazi közösségi térré vált az elmúlt időszakban, ahol a könyvbemutatókon, író-olvasó találkozókon kívül számos egyéb programmal várják az érdeklődőket. Így lesz 2017-ben is, amikor az intézmény névadója születésének jubileuma kerül a középpontba. A könyvtár terveiről kérdeztük Náray Éva igazgatót.

A Juhász Erzsébet Könyvtár (Benedek Miklós felvétele)

A Juhász Erzsébet Könyvtár (Benedek Miklós felvétele)

– Az idén is folytatjuk az eddig jól bevált programjainkat. Van olyan is, amiben szeretnénk némi változtatást eszközölni, ez pedig a gyerekek számára szervezett játszóház. Amikor tizenpár évvel ezelőtt elkezdtük ezt a programunkat, akkor azt mi csináltuk egyedül. Most viszont már nagyon sokan rendeznek játszóházat, és ez így van jól; minden szombatra esik egy játszóház, amit vagy valamely civil szervezet vagy valamely intézmény szervez. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy ezt ilyen formában nem kellene folytatnunk, szeretnénk más módon, talán jobban a könyvtárhoz kötődően megoldani ezeket a foglalkozásokat. Szeretnénk különválasztani a magyar és a szerb nyelvű programokat, a vegyes csoportokkal ugyanis nem lehetett olyan foglalkozásokat kitalálni, ami a nyelvre helyezi a hangsúlyt. Most, hogy mindkét nyelven van megfelelő munkatársunk, szervezhetünk mesedélelőttöket, játékos vetélkedőket – nyilatkozta Náray, aki azt is elárulta, hogy az idén is szeretnék bemutatni a középiskolás kutatóinkat, valamint folytatódik a Coder/Club, amely a fiatalok körében nagyon népszerű. Emellett továbbra is szerveznek szerb nyelvi tanfolyamot gyerekeknek és fiatal felnőtteknek egyaránt:

– Visszajön az informatikusunk is, így ismét tudunk számítógépes tanfolyamot szervezni az idősek részére. Az elmúlt 5-6 évben körülbelül négyszáz nyugdíjas tanulta meg nálunk a számítógép használatát – mondta az igazgató, aki arra is kitért, hogy az internetszoba felszerelése felújításra szorul:

– Az internetszobánkban több számítógép is van, amelyeket a Coder/Club és a nyugdíjasok komputeres tanfolyamának résztvevői használnak. Közülök több elavult, és bármelyik pillanatban felmondhatják a szolgálatot. Ezért pályázni szeretnénk új számítógépek beszerzésére.

Mint már utaltunk rá, az intézmény az idén megemlékezik Juhász Erzsébet születésének hetvenedik évfordulójáról, és ennek apropóján több programot is szerveznek:

– Az írónő születésnapja április tizenkilencedikén van, és nagyjából ekkor indítanánk el a programot, ugyanakkor kezdeményezzük a községnél, hogy ugyanúgy, mint ahogy 2008-ban Nagyapáti Kukac Péter-emlékév volt Topolyán, az idei legyen Juhász Erzsébet-emlékév, ami azt jelentené, hogy az év során több olyan rendezvény lesz, ami valamilyen módon Juhász Erzsébethez kötődik, illetve szeretnénk, hogy ilyen program bekerüljön a Topolyai Napok rendezvénysorozatába is. Április tizenkilencedikére tervezzük Csernik Attila kültéri grafikájának ünnepélyes leleplezését. A könyvtár falára kihelyezett alkotást a Bethlen Gábor Alap és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta. Valamint erre az időszakra tervezünk egy kerekasztal-beszélgetést, tanácskozást, majd ugyancsak tervezzük az írónő Határregény című regénye új, kétnyelvű kiadásának a bemutatóját, ahol ezúttal a szerb változatra fogjuk helyezni a hangsúlyt, ugyanakkor kiállítást szeretnénk a kötetet illusztráló Csernik Emese munkáiból is. Májusra tervezzük a Juhász-remix munkacímet viselő programunkat, amelynek lényege, hogy azt szeretnénk megtudni, hogy a fiatal írók hogyan reflektálnak Juhász Erzsébet életművére. Felkérjük a fiatal írókat, hogy írják újra Juhász egyik írását, egyik regényfejezetét. Ezt azután bemutatjuk, sőt a beérkezett munkákat szeretnénk könyv formájában is kiadni, ami lekerekítené az emlékévet. Mindemellett Náray azt is elmondta, hogy a középiskolások részére szeretnének egy irodalmi vetélkedőt szervezni, és hogy a legkisebbek se maradjanak ki, egy képzőművészeti pályázatot is meg szeretnének hirdetni Juhász Erzsébet egyetlen mesekönyve, A régi ház nyomán.