2024. március 29., péntek

Mesék, rajzok, karikatúrák

A Topolyai Téli Esték elnevezésű rendezvénysorozat nyitóestjén Csík Mónika író, költő, lapunk munkatársa, valamint Szalai Attila karikaturista vendégszereplését kísérhettük figyelemmel. Az előadássorozat a Művelődési Ház, valamint az Arcus Környezetvédő Egyesület közösen szervezett programja, amely már több mint egy évtizede fut, és amelyen számos hazai és külföldi előadó, szaktekintély mutatkozott be, és amelyen elsősorban kulturális és természetvédelmi témákat vonultatnak fel.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

Az első idei előadás elején Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatója köszöntötte a közönséget, majd átadta a szót Miklós Csongornak, aki az est moderátori szerepét töltötte be. A vendégek bemutatkozása során megtudtuk, hogy Csík Mónikának a napokban látott napvilágot legújabb verseskötete, amely a Térhatárok címet viseli. A beszélgetéssel egyidejűleg gyermekrajz-kiállítás nyílt, amelyen Csík Mónika meséire, verseire készült alkotásokat mutattak be; ezzel kapcsolatban a költőnő elmondta, számára igazi ünnepi pillanat az, amikor látja, hogy az általa leírt szöveg, történet valamilyen módon tovább él megzenésítve vagy rajzok formájában. Ezt követően szó esett arról is, hogy Csík Mónika több műfajban is alkot, versei, rövid prózái, meséi, gyermekversei jelentek meg, és, mint mondta, számára a játék terepe a műfajok közötti lubickolás. Első regényébe hatodikos korában fogott, és akkor tudatosult benne, hogy csak úgy tud hitelesen írni, ha maga is behatóan ismeri tárgyát, ha arról ír, ami körülveszi, és amiben mások is fel tudják magukat ismerni; éppen ezért műveiben nagy szerepet kap a couleur locale. Emellett szó esett a könyvkiadás nehézségeiről, arról, hogy manapság van-e igény gyerekirodalomra, hogy milyen is egy jó mese, hogy a klasszikus meseelemek keltik-e fel egy-egy kiadó vagy gyermek figyelmét, és hogy mennyire jelenjen meg egy műben a tudományos fantasztikum vagy éppen a fantasy világa.

Az est folyamán Szalai Attiláról megtudtuk, hogy erősen kötődik Topolyához, hisz a helybeli Szabó József felfedezettjének is tekinthetjük, hisz ő volt az, aki először alkalmazta karikaturistaként a Magyar Szóban, és rövid idő múlva innen került át a Hét Naphoz; valamint több kiállítása is volt városunkban. Mint hallhattuk, eddig körülbelül 4500 karikatúrája jelent meg, és két kötettel is büszkélkedhet, tavaly megjelent kötete, amely a Sport, művészet és rock & roll címet viseli, számos portrét közöl. Megtudtuk azt is, hogy a karikaturista rajong a sportért, elsősorban a fociért, és számos alkotásában labdarúgókat örökített meg; ennek köszönhetően személyesen is volt szerencséje találkozni igazi világsztárokkal, valamint Monacóban részt vehetett egy labdarúgógálán.

A beszélgetés végén szó esett arról is, hogy az alkotóművészet nem elégít ki minden igényt, mert például a számlákat nem lehet belőle kifizetni, éppen ezért rendes, napi kubikosmunkájuk is van, amiben azonban igyekeznek megtalálni a kreatív mozzanatokat.