2024. április 25., csütörtök

Többlettel a lelkünkben

A fogyatékosság az emberi élet lehetséges változata

A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ a felhasználók életminőségének javításán dolgozik, hogy biztosítsa számukra a szociális, pszichológiai és fizikai képességek megtartását és fejlesztését oly módon, hogy mindinkább az önálló életre törekedhessenek.

Az önkormányzati támogatású intézmény az értelmi és testi fogyatékosok érdekeit szolgáló egyesületből nőtte ki magát 2010-ben. Napközis szolgáltatásaik közé tartozik a testi és értelmi fogyatékos gyermekekkel és fiatalokkal való foglalkozás, de a törvénnyel vagy a szüleikkel, az iskolával és a közösséggel összetűzésbe került személyek is helyet kapnak védőszárnyaik alatt. Az egyéni szükségletekhez alkalmazkodó harminckét felhasználót, akiknek életkora kilenctől negyvenhét évig terjed, a magyarkanizsai épületben szakemberek felügyelik, hogy teljes értékű életet élhessenek.

A szociális háló napjainkban már annyira szervezett, hogy alapos körültekintéssel, terepi munkával kutatva felkarolják a község elszigeteltebb részein élőket is, akik még csak hallomásból sem tudnak a napközi által nyújtott lehetőségekről. Naponta tartalmas programaktivitások folynak az intézményben, amelynek megbízott igazgatója, Tolnai Csaba számolt be az utóbbi fél évben – amióta a vezető szerepét tölti be – a munkatársak segítségével elért eredményekről és a tervezett bővítésekről.

– Fél év alatt két pályázatot realizáltunk. Az egyik a NIS vállalat jóvoltából jöhetett létre, mely 400 ezer dinár értékű volt, képesség- és személyiségfejlesztő programot finanszírozott. A tanácsadó, terápiás tevékenység olyan családokat célzott meg, ahol testi vagy értelmi fogyatékos gyermekről vagy felnőttről gondoskodnak, valamint pszichikai és pszichofizikális fejlődési problémákkal küszködő gyermekeknek, fiataloknak, hozzátartozóknak is segítséget nyújtott. Ebbe a programba községünk területéről tíz iskoláskor előtti gyermeket és negyven általános iskolást kapcsoltunk be, mintegy fél tucat pedagógus irányításával. Olyan jól sikerült, hogy ezt a programot is beemeltük, esetleg később szolgáltatásként is szerepelhet a napközink által nyújtott ellátásban. A másik nyertes pályázatnak köszönhetően – melyet az igazságügyi minisztérium írt ki 600 ezer dinár keretösszegben – a napközi felszerelését tudtuk bővíteni. Kényelmet szolgáló eszközöket, bútorokat vásároltunk, továbbá egy nyomtatót, fénymásolót, de jutott élelemre is, valamint egy 80 ezer dináros üzemanyagkártyára.

Ez annál is inkább jól jöhetett, mivel a sérült felhasználókat a község minden tájáról beutaztatják Magyarkanizsára. Kispiac, Horgos, Martonos területéről nyolcan, Orom, Oromhegyes és Völgyes falvakból heten kapnak helyet a központ mikrobuszában, a helybeliek pedig hatan vannak, akiket utaztatni kell. A pedagógusi végzettségű, de a szociális szférában már munkatapasztalattal rendelkező vezető is gyakran ül be ebbe a járműbe.

– A kísérő szerepét betöltve van alkalmam a felhasználók családját is megismerni. Fontos, hogy a szülők, akik ránk bízzák sajátos igényű gyermekeiket, teljes nyugalommal engedjék őket a nálunk dolgozó, kiváló szakemberek kezei közé. Munkatársaink, akiknek – mint mindenkinek, aki fogyatékos gyerekekkel foglalkozik – többlettel kell, hogy éljenek a lelkükben irántuk, ez ad erőt, hogy velük dolgozzon az ember. Ezt nem lehet sem diplomával, sem szorgalommal megszerezni, vagy így született az ember, vagy valami folytán kialakult benne. Az öttagú szakembergárda mellett két munkást, egy pszichológust és egy egészségügyi nővért is foglalkoztat a központ.

Hogy mit szeretnének még a közeljövőben elérni, arról így nyilatkozott:

– Egy nagyon komoly problémát kívánunk orvosolni azzal, hogy hétmillió dinárt kértünk a szociális minisztériumtól egy hatvan négyzetméteres lakóotthon kiépítésére, ugyanis egyes felhasználóink gondviselői már olyan magas kort megéltek, hogy nem tudni, a későbbiekben gondoskodni tudnak-e a gyermekükről. Legalább tíz személy elhelyezésére lenne égetően szükség, akiknek ellátását az állam finanszírozná. Bízunk benne, hogy ezt sikerül is realizálnunk, és erre minden okunk meg is van, mert pozitív visszajelzést kaptunk a levelünkre. Útjára indítottunk egy IPA-pályázatot is, egy határon átívelő program keretében, ahol az anyaországiakkal tudunk együttműködni az autista gyermekek felkarolásában, ha zöld jelzést kap a törekvésünk.