2024. március 29., péntek

Tehetséges növendékek kamarazene-estje

Három ország középfokú zenedéinek tanulói léptek fel Szabadkán

Hétfőn, február 6-án tartották meg immár hagyományosnak mondható kamaraestjüket a szabadkai középfokú zeneiskola növendékei. A koncertre a városháza tanácstermében került sor, szép számú közönség előtt.

Az estet a Mon Mirage balettiskola három bájos táncosnője nyitotta meg, akik Verdi Traviata c. operájából vett közismert bordal dallamára komponált koreográfia szerint mutatták be tudásukat. A tánc sikeréhez a díszes kosztümök is nagy mértékben hozzájárultak.

E látványos bevezető után kezdődött a tulajdonképpeni hangverseny, amelynek első száma Boccherini népszerű Menüettje volt, amelyet fuvolán Szabó Ella, gitáron pedig Munjin Diana adott elő. A Fantastrio (tagjai: Tamara Šteković, fuvola – Bálint Anita, zongora – Brezovszki Gergő, hegedű) Cui ritkán hallható két művét – Badinage és Waltz – mutatta be. Toribio szerzeménye, a Rivera, a Grand Flutano fúvóstrió (Leontina Bošnjak és Hényel Csenge, fuvola, valamint Biljana Supić, zongora) előadásában szólalt meg. Mozart egyik trióját a két kürtösből (Sipos Klaudia és Pósa Fanni) valamint a harsonásból (Nikola Domanj) álló Golden Air Trio tolmácsolta. Danzi Sinfonia concertante c. művének előadói Krmpotity Dominika (fuvola), Teodora Mrkajić (klarinét) és Katarina Novaković (zongora) voltak. Vivaldi Nyár c. kompozíciójának egyik tételét három harmonikára átírt változatában hallottuk Szarvas Bernadett, Darko Đurić és Marko Mrkaljević előadásában. A kamaraegyütteseket Nagy Timea, Molnár Viktor, Tokodi Károly és Miroslav Idić készítette fel.

Mindegyik együttes remekül játszott, én azonban a Sinfonia concertante előadóit helyezném első helyre, szerintem az ő produkciójuk volt a legérettebb. A harmonikások is nagyon jók voltak, azonban túlságosan gyors tempót vettek, s így megengedhetetlenül sok apró piszok került a játékukba. A kamarazene nem egy könnyű műfaj, művelőinek nemcsak saját magukra, hanem társaikra is állandóan oda kell figyelni, csakis így lehet tökéletes az összjáték. Ennek eléréséhez pedig idő kell. A kamarairodalom végtelenül gazdag, sok értékes művet tartalmaz, érdemes velük foglalkozni. A szabadkai zeneiskolában, úgy tűnik, a kamarazenélést is megfelelően ápolják.

Az est második részében a vendégiskolák diákjainak művészetével ismerkedtünk meg. Nyilván a legjobbat hozták, amivel pillanatnyilag rendelkeznek.

A belgrádi Davorin Jenko zeneiskola két hegedűse – Kristina Marušić és Anika Goldner – egy az utóbbi időben gyakran hallható mű, Händel passacaglának témájára írt variációknak bravúros előadásával bűvölték el a közönséget. Ugyancsak nagy sikert aratott az Eszékről érkezett négy gitáros: Benjamin Habuda, Borna Valentić, Pjero Maltar és Jakov Trbara – a KvartetLEGErno tagjai. Ők különböző, vélhetően latin-amerikai szerzők darabjai közül mutattak be néhányat. A műsor utolsó két számát a maribori konzervatórium három növendékének – Sandra Harb és Sara Šetar, szoprán, valamint Katarina Marko, zongora – előadásában hallottuk. Ők Vivaldi Gloriájának egyik tételét (Laudeamus Te) és Mozart Figaro házassága c. operájának egyik duettjét adták elő. Hosszan zúgó taps volt a jutalmuk.

Sok fiatalt láttam a nézőtér soraiban, akik lelkesen tapsoltak kortársaiknak. Meg is érdemelték!

Hangverseny után szavazni is lehetett, hogy kinek melyik együttes tetszett a legjobban. A közönség a legtöbb szavazattal Nagy Timea tanítványait, a szabadkai Grand Flutano triót jutalmazta. Gratulálok!