2024. április 19., péntek

Növelik az újvidéki iskolák energiahatékonyságát

Hamarosan hőpumpákat kapnak azok a tanintézmények, amelyeket földgázzal fűtenek, ezáltal jelentősen csökkenhetnek a költségek.

A hőpumpáknak köszönhetően növelik az iskolák energiahatékonyságát (Dávid Csilla felvétele)

A hőpumpáknak köszönhetően növelik az iskolák energiahatékonyságát (Dávid Csilla felvétele)

A hőpumpák beszerzését és beszerelését a városi önkormányzat támogatja. Vladimir Jelić, a városi tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja elmondta, a befektetés összege 5 év alatt megtérül. Tavaly már megkezdték a hőpumpák alkalmazását, a pirosi Szent Száva Általános Iskolában 20 millió dinárba került a beszerelés, a tiszakálmánfalvi (budiszavai) Ivo Andrić Általános Iskolában pedig 22,6 millió dinárt költöttek az új ablakokra, a homlokzat felújítására és a hőpumpa beszerelésére.

– Ezentúl is prioritást élveznek azok a felújítási munkálatok, amelyek növelik az oktatási intézmények energiahatékonyságát. A hőpumpák mellett tavaly több iskolában felújították az objektum homlokzatát, új ajtókat, ablakokat szereltek fel, újraszigetelték az épületeket – mondta a városi tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja. Hozzátette: az idén folytatják a hőpumpák beszerelését, a futaki Desanka Maksimović Általános Iskola 27 millió dináros támogatást kapott az önkormányzattól, a kamenicai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola 36,6 milliót, a begecsi Veljko Petrović Általános Iskola pedig 21,8 millió dinárt. Ezenkívül, felújítják a péterváradi Jovan Dučić Általános Iskola homlokzatát, új ablakokat, tetőszerkezetet kap az oktatási intézmény, és újraaszfaltozzák, rendezik az udvarát is. A péterváradi iskola felújítási költségei 38,8 millió dinárra rúgnak.

A Dnevnik napilap beszámol arról is, hogy az önkormányzat folytatja a Miroslav Antić Általános Iskola energiahatékonysági programjának a társtámogatását, erre a célra 7.425.890 dinárt irányoztak elő a városi költségvetésben. A pirosi Szent Száva Általános Iskolát az idén végre rácsatlakoztatják a szennyvízcsatorna-hálózatra, az oktatási intézmény új homlokzatot és ereszeket kap, ami 9,4 millió dinárjába kerül az önkormányzatnak. Az Első Vajdasági Brigád Általános Iskola vizesgócának a felújítására 2,5 millió dinárt költenek, a kamenicai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában befejezik a tornaterem építését, a munkálatok költségei csaknem 16 millió dinárba kerülnek.