2024. március 28., csütörtök

Kárbejelentés fagy után

A nagy hideg miatt számos vízóra tönkrement Kishegyesen – A vízórákat óvni kell a hidegtől – A javítást a polgárok fizetik – Csőtörésből nem történt több, mint korábban

Az idei télen mínusz 20 Celsius-fokra is esett a hőmérséklet, az ilyen hideg pedig a vízaknákban lévő vízórákban is kárt okozhat. Kishegyesen igen megszaporodott az ilyen esetek száma, számolt be lapunknak Szabó Ferenc, a Komunál Közvállalat Kishegyes kishegyesi részlegének vezetője.

– Az idei évben extrém hideggel találták szembe magukat a polgárok, és nem voltak erre rendesen felkészülve. Ezért sok helyen megtörtént, hogy szétfagytak a vízórák, kitörtek a vízóraüvegek a fagy hatására. Elég szép számban történtek javítások, a legtöbb esetben sikerült megoldani egy sima vízóraüveg-cserével, de ahol sérült a mechanizmus, ott teljes vízóracserét kellett végrehajtani. Ezek a károk részben felelőtlenség miatt történtek, de a példátlan hidegre sem számítottak az emberek. Mínusz 20 Celsius-fokban hiába van a vízóra egy méter mélyen, a hideg kárt tudott okozni.

A korábbi évekhez képest mennyivel több fagykár történt?

– Az előző telekhez képest sokkal nagyobb számban jelentkeztek károsodások, mivel az előző pár évben nem voltak ilyen hidegek. Lehet, hogy emiatt sem voltak rendesen felkészülve az emberek. Meglátásom szerint akár 80 százalékkal is több meghibásodás volt, mint a tavalyi évben.

A vízórák helyreállítását a polgároknak kell fizetni, vagy a vízszolgáltató állja?

– A vízórák javítását a polgároknak kell fizetni, mert a fagykárra akkor sem érvényes a garancia, ha új a vízóra. A fagy elemi kárnak minősül, ezért ugyanúgy nem érvényes a jótállás, mintha valamit ráejtenek. Épp ezért a polgároknak kell állni a javítás költségeit, vagy esetlegesen a vízóracserét.

A nagy hideg miatt történtek-e csőszétfagyások?

– Néhány helyen a vízhálózaton is kellett javítást eszközölnünk, de ez minden évben előfordul. Az idén sem volt sokkal több, mivel a vízhálózat elég mélyen fekszik. Persze, az elöregedés és a fagy miatt megrepedhet a cső, de ilyenkor nagyon nehéz észrevenni, mert a földfagy miatt nem tör fel a víz. Csak akkor vehetjük észre, hogy csőtörés van, ha megenyhül az idő, de akkor viszont az olvadás miatt felgyülemlő víz lehet megtévesztő. Előfordult, hogy csőtörést jelentettek, közben meg a hólé állt meg egy helyen. A mestereink minden ilyen esetet ellenőriztek, és csak néhány valós csőtörés volt.

Mit tanácsol a polgároknak, hogy elkerüljék a fagykárokat?

– Minden évben, attól függetlenül, hogy milyen hideg van, a vízórákat vagy a vízakna fedelét takarják le. Bármi jó, ami leszigeteli a vízaknát, hogy ne fagyjon szét az óra. Azt még szeretném hozzáfűzni, hogy az üresen álló házak tulajdonosai ellenőrizzék ezeket a házakat. Ha észrevesznek valamilyen károsodást a vízórán, vagy csőtörést, akkor azt jelentsék, hogy időben meg tudjuk javítani. Ha csőtörés miatt folyik el sok víz, azt ugyanúgy ki kell fizetni, mintha elhasználták volna.