2024. április 25., csütörtök
SRBOBRAN

Izvesno je već sada da se jedan deo pšenice smrzao

Još uvek ne znamo kako će se ovogodišnja hladna zima sa vrlo malo snega odraziti na jesenji gubitak prinosa, ali je sigurno da se jedan deo pšenice i uljane repice smrzao. Ako vreme bude dozvolilo, na ovim parcelama nakon prolećnog oranja, vršiće se setva. Agronom Pajdl Žužana, rekla je da su žitarice posejane u optimalno vreme između 5 i 25 oktobra u dobrom stanju, počinju da zelene. Novembarski usevi usled jakog mraza, nisu dobro razvijeni.

Foto: Laslo Paraczky

Foto: Laslo Paraczky

-Sada vidimo da parcele pšenice počinju da žute, ali je pitanje šta će od toga ostati a šta će morati ponovo na proleće da se seje. U svakom slučaju, uzgajivači već sada mogu da odluče da li vredi ponovo pođubrivati ili ne. Na parcelama pšenice treba iskopati deo zemlje 25x25 centimetara te zajedno sa pšenicom odneti kući. Ako je zemlja suva, malo navlažiti, ostaviti na tamno mesto 2-3 dana, na 10-15 stepeni jer na toj temperaturi pšenica klija. Nakon tri dana, premestiti to parče zemlje na toplije, svetlije mesto na 20-22 stepena. Kada pšenica preživi mraz, nakon 10 dana koren počinje da raste, a nakon toga i stabljika. Tada se vidi na mestu bokorenja da li je stabljika vitalna ili se pak odvojila. Ako je i dalje žute boje to znači da je smrzla- rekla nam je agronom.

Dodala je da, ako neko nema strpljenja za ovakav eksperiment, treba da sačeka toplije vreme i početak vegetacija kako bi videli kakva je situacja.

S obzirom da je većina sadašnjih sorti pšenice otporna na -10 i -15 stepeni, gubitaka će svakako biti ali u kojim razmerama, to će samo pokazati toplije vreme- izjavila je Pald Žužana.

Naglasila je i to da, na mestima gde je pšenica naočigled preživela mrazeve, može se početi pođubrivanje Ureom, a u martu se može posuti AN ili neko slično đubrivo. Uzgajivači mogu iskoristiti rano jutro dok još nema blata I posuti đubrivo po smrznutoj zemlji.

Isto tako je važno ostaviti trag na parceli pšenice. Gde je traktor ili prskalica nagnječila zemlju ne treba sejati pšenicu na tom mestu, biće mnogo lakše saobraćati sve do žetve. Dubrivo I prskalicu treba postaviti tako široko da baca između ta dva traga- rekla je agronom iz Srbobrana.