2024. április 25., csütörtök

Abel Ferrara amerikai rendező Kristián-díjat kap a prágai Febiofesten

Abel Ferrara amerikai rendező Kristián-díjat kap a prágai Febiofest filmfesztiválon a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért.

Az immár 24. alkalommal megrendezett nemzetközi filmfesztivált március 23. és március 31. között tartják Prágában - közölte Fero Fenic, a fesztivál elnöke keddi sajtótájékoztatóján a cseh fővárosban.
Ferrara legismertebb alkotása a Csehországban és Magyarországon is nagy sikerrel vetített Mocskos zsaru (1992). Az amerikai filmrendező Fero Fenic közlése szerint személyesen veszi át a díjat Prágában.
A fesztivál ünnepélyes megnyitóján Agnieszka Holland lengyel filmrendező legújabb, Pokot című filmjét vetítik le a prágai Vigadóban a rendező jelenlétében. Fenic elmondta, hogy egy detektívtörténetről van szó, amelyet Csehországban eddig még nem mutattak be.
A Febiofest nemzetközi zsűrijének elnöke az idén Juraj Herz, a hatvanas évek cseh újhullámának híres rendezője lesz. Herz nevéhez olyan filmek fűződnek mint a Halottégető vagy a Petróleumlámpák.
A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, mára az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban, és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának.
A prágai szemle után, amelyen mintegy 150 alkotást láthatnak az érdeklődők, a kiválasztott filmeket 14 cseh városban is levetítik, majd a rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol egy héten át tekinthetők meg az alkotások.