2024. április 23., kedd
INFORMATIKA TANTÁRGY

Az ötödikeseknek kötelező lesz

Szeptember 1-jétől számukra már nem választható tantárgy lesz

Nagy változást várhatóan nem fog jelenteni az informatika kötelező tantárggyá való válása az ötödik osztályosok számára a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában, ugyanis, kérdésünkre válaszolva, Klaudia Gubić Šelken, az intézmény igazgatója elmondta, diákjaik eddig is – szinte kivétel nélkül – az informatikát választották a választható tantárgyak közül, szaktanáraik is vannak, és felszerelt termük is az órák megtartásához.

– Ötödik osztályban lesz kötelező tantárgy az informatika szeptembertől. Nálunk nem lesz gond véleményem szerint az átállással, ugyanis a szaktanár kérdése szerb és magyar nyelven is meg van oldva, az informatikatermünkbe a nyáron új számítógépeket is vettünk, az internetkapcsolat is jól működik – mondta el az igazgatónő.

Mint ismeretes a következő tanévben az ötödik osztályosoknak heti egy órával kötelező tantárggyá válik az informatika. Az ötödik osztályra vonatkozó tantervjavaslat jelenleg kidolgozás alatt áll az Oktatási- és Nevelési Fejlesztési Intézetben, február folyamán készen is kell lennie. Az informatika, mint kötelező tantárgy az elképzelések szerint gyakorlatias változást hoz: elsődlegesen az algoritmikus gondolkodás fejlesztése lesz a cél, s csak másodsorban a technológiai eszközökről alkotott ismeretek bővítése. Az algoritmikus gondolkodás a problémákat részproblémákra bontja és a lépésről lépésre történő módszerrel oldja meg. A szakemberek szerint az algoritmikus gondolkodás a tudatos tevékenységvégzés elengedhetetlen eszköze, s valójában a mindennapi tevékenységeinket is meghatározott, rögzült algoritmusok szerint hajtjuk végre, algoritmusokat, tevékenységsorozatokat alkotunk magunk és mások számára is.

A jelenlegi műszaki oktatás és informatika tantárgy heti két órával marad az órarendben, azzal, hogy a neve valószínűleg műszaki oktatásra változik és a teljesen informatikai jellegű tartalmak kikerülnek belőle, újdonságként viszont bővül a vállalkozói ismeretek témaköre. Ám mindezekről bővebb információk akkor lesznek ismeretesek, amikor az ötödik osztályosok új tanterve az Országos Oktatási Tanács elé kerül.