2024. április 23., kedd

Šteta od skoro pola miliona evra

Ukidanje pripravnosti vanredne situacije na Dunavu

U januaru mesecu, šteta od uzrokovana ledom u Srbiji procenjuje se na 1,4 miliona evra izjavila je Zorana Mihajlović, Ministar saobraćaja i infrastrukture. Kako je rekla, Srbija je imala sreće jer joj je Mađarska stavila na raspolaganje ledolomac koji je značajno smanjio štetu. Mihajlovićeva je u intervjuu za Betu izjavila da će Srbija morati da kupi ledolomac jer će sigurno u budućnosti biti potrebe za njim.

Mađarski ledolomac na delu

Mađarski ledolomac na delu

Mađarski ledolomac se finansira iz tri zemlje. Mađarska nosi 50 posto troškova a Srbija i Hrvatska po 25-25 posto. Troškovi ledolomca su 575 evra na sat kada rade a 299 evra kada stoje, rekao je Božidar Beloš iz “Voda Vojvodine”.

U nedelju ujutru je ukinuta pripravnost vanredne situacije na deonici između Slankamena i Sremskih Karlovaca. Uvedena je redovna odbrana od poplave na Dunavu, kao i na Tisi, Tamišu, Brzavi i Begeju, na ukupnoj dužini od 370 kilometara. Zbog toplog vremena, debljina leda se smanjuje te je zbog toga uvedeno vanredno stanje za odbranu od poplava, rekli su iz “Voda Vojvodine”.

Ledolomac VII i ledolomci Sechenyi iz Mađarske, još uvek su u Srbiji. Juče popodne Mađarski ledolomci su bili na Dunavu kod Čortanovaca dok je Ledolomac VII na Savi.