2024. március 29., péntek

U toku je obnova eneterijera

Sinagoga u Subotici se renovira na više mesta istovremeno

Restauracija unutrašnjosti sinagoge u Subotici je već počela a planira se završetak do kraja godine. Stručnjaci iz Mađarske i naše zemlje se sastaju na nedeljnom nivou i na osnovu dosadašnjeg rada izgleda da će uspeti da ispoštuju rokove.

Tamo gde je moguće, ostaviće originalnu boju kao uzorak

Tamo gde je moguće, ostaviće originalnu boju kao uzorak

Robert Sabadoš, predsednik zajednice rekao je da se prvo baziraju na građevinske radove, od čega je polovina već urađena, završeno je betoniranje i podno grejanje. Istovremeno je počela i restauracija koja se radi na više lokacija u Subotici i u Mađarskoj. O radovima nam priča Mate Žužana:

-Obnova i restauracija sinagoge je počela a u njoj učestvuju domaći i Mađarski stručnjaci. Kako bi proces bio brži, neke delove će obnoviti domaće zanatlije. Sređuje se unutrašnji enetrijer, uređuje se objekat, farba se i obnavlja. U ovme nam je pomogla knjiga Rudolfa Klajna kao i neke novije foftografije. Istraživanje nam je pomoglo da shvatimo kakva je bila originalna površina, koji materijali su korišćeni, što je sve uticalo na način našeg rada-rekla je Mate Žužana, od koje smo saznali i to da restauratori rade zajedno sa  tesarima, slikarima i drugim zanatlijama.

U unurašnjosti gde god je to moguće ostaviće u originalnom stanju a ostalo će vratit u prvobitno stanje. Ranije su korišćeni drugi materijali tako da će restaurator kopirati dekorativne motive i ofarbati ih na osnovu uzorka, što će raditi na licu mesta. Ograda je takođe u fazi izgradnje. Na severnoj strani ranije nije bilo ograde jer je sa te strane bila škola koja je srušena posle Drugog svetskog rata.Ovaj deo ograde će takođe biti zamenjen ali neće biti isti kao ranije. Imamo i radove koje će uraditi restauratori za drvo i metal. Veći deo stolarije se radi u Subotici, veliki centralni luster koji je ostao u originalu a zidne ornamente će raditi u Mađarskoj dok će delove koji nedostaju lokalna preduzeća ponovo izraditi. Klupe se ne mogu ukloniti bez oštećenja tako da će ovaj posao naši majstori uraditi. One će ostati u originalnoj boji. Nije jednostavno ponovno vraćanje na mesto jer na nekim mestima je potrebna i popravka a ne samo obnova, tako da u tim slučajevima i stručnjaci budu u dilemi. Trabe da se odluče kako da zamene površine, da li da budu od istog materijala ali različite bije ili da budu iste boje ali različitog materijala. I naravno treba pronaći u maloj manufakturi ko zna da napravi te nove elemente. Ovaj deo je još u fazi projektovanja ali neki neki poslovi ne mogu da se pokrenu dok se ne završe građevinski radovi. Radovi u radionici se bez obzira na ovo nastavljaju i na osnovu planova do kraja godine bi zgrada trebala da zasija u punom sjaju- rekla je Mate Žužana.