2024. április 19., péntek

Nem indult eljárás a gyanúsítottak ellen

Dr. Goran Lazić, a meggyilkolt ügyvéd öccse az ügyészeket hibáztatja

Tíz évvel ezelőtt, február 1-jén talált rá a takarítónő Momir Lazić zentai ügyvéd holttestére, akit a saját házában előző este közvetlen közelről leadott pisztolylövésekkel gyilkoltak meg.

A bűncselekmény felelősei egy évtized után sem kerültek bíróság elé. Az ügyben két alaposan gyanúsítható személy került a rendőrség látókörébe, lefolytatták a nyomozást, mindkét gyanúsított kapcsolatban állt az áldozattal, indítékuk (tisztázatlan pénzügyek) is volt a tett elkövetésére, a kihallgatásuk során pedig megbuktak a poligráfon. A nyomozók befejezték a vizsgálatot, az ügy aktáit továbbították a Szabadkai Felső Ügyészségre, de az akkori ügyész, Jovica Maksimović, akit politikai döntéssel helyeztek Koszovóból Szabadkára, nem adta bíróságra egyik gyanúsítottat sem. Állítólag hiányozott a perdöntő bizonyíték, a hazugságvizsgálat eredményei csak kiegészítő információk.

Dr. Goran Lazić, a zentai kórház tüdőszakorvosa, a meggyilkolt ügyvéd öccse tíz éve minden követ megmozgat, hogy a gyanúsítottakat bíróság elé állítsák, de erőfeszítései mindeddig nem jártak eredménnyel:

– Bosszantó és elkeserítő, hogy a rendőrségi szempontból megoldottnak tekinthető gyilkossági ügy elült az ügyészségen. Az akkori rendőrfőnök személyesen elmondta, hogy ők befejezték a nyomozást. Két személy alaposan gyanúsítható a gyilkosságban való részvételért, mindkettő többször megbukott a poligráfon. A mobiltelefonjaik híváslistája bizonyítja, hogy ismerték Momirt, kapcsolatban voltak vele a gyilkosság előtti napokban, és az adósság volt a fő indítéka a gyilkosságnak. A bátyám meggyilkolása után, 2007 májusában a belgrádi nyomozó szervek átadták a körzeti ügyésznek további eljárás céljából az említett két gyanúsított aktáját, de Jovica Maksimović nem találta elégségesnek a nyomozók által felsorakoztatott bizonyítékokat. Később, számomra mindmáig ismeretlen okokból, felfüggesztették az ügyészt. A Szabadkai Felső Ügyészségen a helyébe lépő Tatjana Lagumdžić vette át Momir ügyét, de ő is elfektette az aktákat, majd következett Kollár Ország Tünde ügyész, az ő ideje alatt sem emeltek vádat a gyanúsítottak ellen, majd tisztségre lépett Miroslav Krkobabić, közben pedig elmúlt tíz év anélkül, hogy bíróság elé állították volna a gyanúsítottakat. A hazugságdetektor nem számít perdöntő bizonyítéknak. Pedig amikor maga a kormányfő, Aleksandar Vučić vetette alá magát egy vitás ügy kapcsán hazugságdetektoros vizsgálatnak, és azon sikeresen átment, akkor maga a belügyminisztere, Nebojša Stefanović sietett bejelenteni a tévé nyilvánossága előtt, hogy lám-lám, a miniszterelnök ártatlan, hiszen átment a poligráfos teszten. Ezt az egész ország láthatta és hallhatta. Ha ez így van, akkor hogyan lehetséges az, hogy a gyilkossággal alaposan gyanúsítható két személy még csak gyanúsítottként sem állítható bíróság elé. Ezek szerint nem mindegy, hogy kit tesztelnek hazugságdetektorral – mondta Goran Lazić, aki továbbra sem tud belenyugodni, hogy a bátyja megölésével gyanúsítható személyek elkerülhetik az igazságszolgáltatást.