2024. április 19., péntek
Távfűtés

Tiltakoznak a tömbházak lakói

A magas fűtési számlák miatt a héten több szerbiai városban szerveztek tiltakozó megmozdulást a fogyasztóvédelmi egyesületek. A hírek szerint Nišben voltak a legtöbben – ott mintegy négyszázan vonultak fel.

A tiltakozás (egyelőre) nem talált nagy visszhangra (Fotó: Kecskés István)

A tiltakozás (egyelőre) nem talált nagy visszhangra (Fotó: Kecskés István)

Nagybecskerek főterén is hétfő óta, minden este tiltakozott a lakástulajdonosok egy csoportja. Tiltakozásul a városháza bejárata előtt a napokban ott hagytak egy kartonból készült radiátort.
– A tiltakozás oka egyszerű: a Városi Távfűtő Művek meglop bennünket. Nekünk pedig nincs jogunk arra, hogy ezt szótlanul nézzük. Addig tiltakozunk, amíg nem érjük el a céljainkat. Mert alapvető jogunk van arra, hogy magunk döntsünk arról, hogy a pénzünkért milyen szolgáltatást fizetünk. Viszont lesújtó, hogy a város nem reagál a tiltakozásra – mondja Dušan Kokot, a nagybecskereki Begej Fogyasztóvédelmi Központ elnöke.
Nagybecskereken nemrég hőmennyiség-mérőkkel látták el a tömbházakat. A Távfűtő Művek szerint a kétéves tapasztalat azt mutatja, hogy ez jó döntés volt. Ugyanis 20-30 százalékos hőenergia-megtakarítást értek el. A fogyasztók egy része szerint viszont éppen ekkor kezdődtek a problémák. Goran Knežević, az egyik tiltakozó szerint Nagybecskereken a legdrágább a távfűtés Szerbiában. Szerinte az új fizetési rendszer bevezetése után az addigi fűtésszámlája negyven százalékkal lett nagyobb.
Az új fizetési rendszer szerint a fogyasztók hat hónapon keresztül fizetik a fűtést. A másik hat hónapban pedig átlagban kétezer dinárt adnak a rendszer karbantartásáért. Dorogi Endre szerint valójában hat hónapig fizetik a semmit. Az ember, ha vásárol valamit az üzletben, azt kifizeti. De ha bemegy, és netán nem vesz semmit, azért nem kell fizetnie.
A fűtés minőségére is vannak kifogások. Slobodan Pašić, a Július 4-e lakótelep lakója szerint csak az újévi ünnepek és január első napjaiban volt elfogadható a fűtés. Ehhez hozzájárul az is, hogy az épületnek rossz a szigetelése, a nyílászárókat sem cserélték le. Ennek ellenére a Távfűtő Műveknek javítania kellene a lakótelep fűtését.
A tiltakozók szerint nemcsak a fűtés minőségével és a magas díjszabással van probléma. Ugyanis szerintük nem teszik lehetővé az embereknek, hogy lekapcsolódjanak a hálózatról.
– Arra kényszerítik az embereket, hogy használják a drága hőenergiát, amit aztán nem bírnak kifizetni. Ha már nem bírják csökkenteni a díjszabást, akkor kötelesek lehetővé tenni a lekapcsolódást a vezetékről. A polgároknak meg kell adni a lehetőséget, hogy választhassanak, hogyan fognak melegedni. A piaci szabadság alapelve, még a liberálisoknál, az, hogy mindenki szabadon választhat, hogy használ-e valamilyen terméket vagy nem. A dolgok jelenlegi állása szerint a polgárok rá vannak kényszerítve, hogy használják a Távfűtő Művek szolgáltatását, mivel nem engedik meg nekik, hogy lekapcsolódjanak. Nyomást kell gyakorolni a közvállalatokra azért is, hogy a polgárokat szolgálják, ne pedig a politikai pártok tagjainak a kiváltságait őrizzék. A közvállalatok kiadásai indokolatlanul magasak a párttagok foglalkoztatása miatt – mondja Miroslav Samardžić politológus, a Nagybecskereki Szociális Fórum aktivistája.
Aleksandar Starčević, a Városi Fűtőművek Kommunális Közvállalat igazgatója tételesen cáfolja a tiltakozók állításait. Szerinte megvan a lehetőség arra, hogy a fogyasztó lekapcsolódjon a távfűtési rendszerről. Megvan rá az eljárás, ami fenn van a közvállalat honlapján. Ehhez szükséges a szomszédos lakóknak a jóváhagyása. Ha ez megvan, akkor a fogyasztót lekapcsolják a hálózatról. A lekapcsolás pedig ingyenes. A lakástulajdonosnak azonban ezután is fizetnie kell az úgynevezett állandó összeget.
Vita tárgya az is, hogy a törvény arra kötelezi a szolgáltatót, hogy szerződést kössön a fogyasztókkal, de ez viszont nem történt meg maradéktalanul. Nagybecskereken eddig a fogyasztóknak valamivel több mint a fele írt alá szerződést a Távfűtő Művekkel. Erre a fogyasztóknak kétszer is felkínálták ezt a lehetőséget, mégsem írta alá minden lakástulajdonos.
Az igazgató cáfolta azokat a híreszteléseket is, hogy a nagy tartozása miatt valaki elveszítheti a lakását. Szerinte azok a leghangosabbak, akiknek több lakása is van.
– Természetesen senkinek se vettük el a lakását és nem is fogjuk ezt megtenni. A mi feladatunk az, hogy megfizettessük a tartozásokat. Ennek céljából jelzáloggal élünk. Ez pedig azt jelenti, hogy az ingatlanra terheljük az adósságot, és ha valaki el akarja adni az ingatlant, akkor megfizettethetjük a követelésünket. Ezt egy idő után az államnak kell majd megoldania. A Távfűtő Művek biztosan nem fog ilyen megoldást keresni – nyilatkozta Aleksandar Starčević igazgató.