2024. április 26., péntek
JEGYZET

Pitypang helyett aranyérmek

„Kell a jó, a szép, az igaz, az érvényes gondolat, a tanítás, a pozitív energia és a szövetség. Kell az igen. Igen, keresd a jót. Jó volt a színdarab. Megírom. Lebilincselt a koncert. Megírom. Kinyílott a pitypang. Megírom” – így toborozta az induláskor Kerényi Imre és Bencsik Gábor a Magyar Krónika című folyóirat szerzőit.

„Nem kell sokat gondolkodni azon, hogy az ember megírja-e, amit látott, hallott. Ha van rá lehetősége, tegye meg, mert az már a megjelenés utáni napon a történelem része lesz” – tanácsolta pár hónappal ezelőtt Táborosi László, a legismertebb vajdasági magyar sportkrónikás.

A toborzás és a tanács együttes erővel – előbbi inkább ironikusan – hatott rám, s ebből született meg ez az írás. Ez a cikkecske, amiben majd lehet olvasni jóról és történelmi történésről is.

Január 21-én Óbecsén rendezték meg a vajdasági asztaliteniszklubokban szereplő ifjúsági játékosoknak a tartományi bajnokságot. Az ifi lányok egyéni versenyszámának végén két első helyet osztottak ki. A verseci Tijana Jokić és az uzdini, a törökkanizsai Obilićet erősítő Izabela Lupulescu is aranyérmes lett. Lehet elméleteket gyártani, hogyan lehet két győztes egy versenyen, az mindenesetre elsőre biztosnak tűnt, ha már két aranyérmes van, akkor nem játszották le a döntőt. Eddig hibátlan a gondolatmenet, de most jön csak a találós kérdés kemény diója: miért nem volt finálé? Ha az egyik versenyző feladta volna a döntőt, akkor van győztes és vesztes is. Ha egyszerre jut eszükbe, hogy feladják, akkor már rázósabb a helyzet, de akkor is csak egy aranyérmes van. Hogy ne húzzam, csűrjem-csavarjam tovább, elárulom a megoldást: a döntőt azért nem játszották le, mert a szervezők a termet 15 óráig bérelték ki, s nem lett volna elég idő befejezni a finálét. Nem kell visszaolvasni, leírom még egyszer, mivel nem árt, ha a történelmi dolgokat nyomatékosítja az ember: mert a szervezők a termet 15 óráig bérelték ki, s nem lett volna elég idő befejezni a finálét.

Megtehettem volna én is, hogy elhallgatom ezt az információt, ugyanúgy, ahogy tette a Vajdasági Asztalitenisz-szövetség (STSV) hivatalos oldala, amely a kétnapos verseny valamennyi eredményét – újoncok, ifik, felnőttek – leközölte, kivéve egyet. Az ifi lányok egyéni eredményeit nem tették fel a honlapra.

Egyéni versenyen két első helyet kiosztani – ezáltal két embernek örömet szerezni – jó dolog. Gondoltam, megírom, hadd olvassa majd el valaki pár évtizeddel később, hogy micsoda történelmi cselekedetre volt képes a vajdasági asztaliteniszvilág 2017 januárjában, amikor még nem nyílott ki a pitypang, de azért megírnivalóból nem volt hiány…