2024. április 19., péntek

A jó tervező őszinte

Magyarországi siker Újvidéken, a 7. Nemzetközi Egyetemista Plakát Biennálén

A magyarországi Szabó Kristófnak ítélték a 7. Nemzetközi Egyetemista Plakát Biennálé első díját, a második helyezett a kínai Kaixiang Xiao, a harmadik pedig a szerbiai Luka Prstojević lett. A díjátadóval egybekötött plakátkiállítást tegnap nyitották meg az újvidéki Kortárs Művészetek Múzeumának N Stúdiójában. Vladimir Mitrović, a múzeum kurátora köszöntötte a jelenlévő kiállítókat és érdeklődőket, majd Siniša Bokan, a Művészeti Akadémia dékánja és Kapitány Attila, a kar tanára átadták a pénzjutalommal járó elismeréseket. A biennálét az Újvidéki Művészeti Akadémia Grafikai Kommunikáció Tanszéke szervezte, a díjakkal járó ezer, hatszáz és háromszáz eurós pénzjutalmat is az intézmény biztosította, a 100 kiállított plakátot nyomtatását pedig az NS Plakat nyomtatta. A felhívásra a világ 48 országából elektronikus úton mintegy 2200 pályamunka érkezett, és ezeket az öttagú nemzetközi zsűri online értékelte.

– Mindig azt mondom, hogy ezek a legjobb plakátok, mert ezek nem kommerciálisak. A fiatalok hozzáállása tiszta – ha a tervező nem őszinte, az rögtön meglátszik az általa készített plakáton is. Tapasztalataim szerint azokból, akik a biennálén szerepelnek, világhírű grafikusok lesznek, és beírják magukat a grafikai dizájn történetébe – mondta Kapitány Attila, a szervezőbizottság elnöke.

Szabó Kristóf szerint a plakát a hatékony üzenetközvetítés egyik legjobb eszköze:

– A budapesti Metropolitan Egyetemen végeztem, főként plakátokkal foglalkozom. Besegítek az Amnesty Internationalnek, mert érdekelnek az emberi jogok. A nyertes plakát a diplomamunkám egyik sorozatának része, az orosz társadalomról szól, arról, hogy a legalsó osztály mennyire megszenvedi a háborúkat, és milyen következményei vannak ezeknek. Sokféle mód van, amivel egy plakát hathat a nézőre: hozzám a minimalizmus, a formai metaforák állnak legközelebb, kevés szöveggel, sok grafikával, így könnyen értelmezhető, mert a plakátokat sokszor az utcán, szinte csak pillanatok erejéig látják az emberek – nyilatkozta lapunknak Szabó Kristóf.

A kiállítás március 3-ig tekinthető meg az újvidéki Kortárs Művészetek Múzeumában.