2024. április 25., csütörtök
KÉSZÜL AZ ÚJ OKTATÁSI TÖRVÉNY

Változó munkaváltozat

Megkezdődtek a megbeszélések az oktatási minisztérium és az oktatásügyi szakszervezetek között

Mladen Šarčević oktatási miniszter kivette az oktatás és nevelés alapjairól szóló új törvény munkaváltozatából a 204. szakaszt, amely előirányozta, hogy a törvény elfogadását követő hat hónapban a miniszter választja meg az oktatási intézmények igazgatóit.

Amennyiben ez a szakasz benne marad, ez azt jelentette volna, hogy Šarčević idén szeptemberben több mint 2000 igazgatót választott volna. A Belgrádi Gimnáziumok Fóruma nemrégiben azzal vádolta meg Šarčevićet, hogy ezzel a lépéssel központosított vezetést szeretne bevezetni az oktatásba, megerősíteni a párthovatartozási befolyást és a személyes ellenőrzést az iskolákban – olvasható a hírportálokon.

A minisztériumban megkezdődtek az oktatás és nevelés alapjairól szóló új törvénnyel kapcsolatban a megbeszélések az oktatásügyi szakszervezetek képviselőivel. A közlemény szerint a szakszervezeteknek hasonló álláspontjaik voltak a munkavállalás, a dolgozók átvétele, az iskolaszék és az Országos Oktatási Tanács összetétele és hatásköre kérdéseiben. A szakszervezet felhívta a minisztérium képviselőinek figyelmét arra, hogy be kell tartaniuk a 2015 áprilisában aláírt vitatott kérdések megoldásáról szóló egyezményt, különösen a munkába állás és a dolgozók átvételére vonatkozó részt, ugyanis amennyiben ez nem történik meg, akkor sztrájk várható. A tárgyalásokat a jövő héten folytatják.