2024. április 19., péntek

Üresek a fatelepek

Újév óta nem lehet tűzifát vásárolni a nagybecskereki fatelepeken. Néhány helyen ugyan van, de csak kis csomagolásokban. A zsákszámra vásárolt tüzelő persze drágább, és csak pár napra elegendő. Szénből sincsen elég, mivel a kostolaci és a kolubarai szénbányák nem dolgoznak.

Korábban az emberek nyáron vásárolták a tüzelőt. Az enyhe telek miatt sokan köbméterenként veszik a tűzifát – attól függően, hogy fogy. Már nem ritka, hogy valaki az újévi ünnepek idején vagy januárban vásárol tűzrevalót. Emiatt is most sok háztartás van szorult helyzetben.
A fatelepeken továbbra is csak kisebb (és persze drágább) csomagolásokban lehet fát vagy brikettet vásárolni, így például a muzslyai Horváth Mihajlo két zsák fát tolt haza a kerékpárján, az ősszel bekészített két köbméter ugyanis már elfogyott. Mint mondja, mivel egyedül él, ez a mennyiség két-három napra lesz elég. Van azonban villanymelegítője, de reméli, hogy nem lesz nagy a számla.
Aki nagyobb mennyiségben akar tűzifát vásárolni, kénytelen a nagybecskereki piacon érdeklődni, ahol a Dél-Szerbia vidékeiről érkező árusok köbméteréért négy–hatezer dinárt is elkérnek. Ennél is nagyobb gond az, hogy az ilyen fa nedves, nehezen ég el, ráadásul nincs meg a kellő hőértéke sem.
A tüzelő nélkül maradt embereknek a többsége nap mint nap a fatelepeket járja. Tosić Klára, a Tošić-fatelep tulajdonosától hallottuk, hogy hosszú szünet után remélhetőleg a héten megérkezik hozzájuk az első kontingens fa, de hozzátette, hogy ez csak akkor lesz biztos, amikor a tüzelőt lerakják a fatelepnek az udvarán.
Jelenleg azt árulnak, ami van. Kis csomagolásban hasogatott akácfát és bükkfát, zsákját háromszáz dinárért, brikettet tíz kilogrammos csomagolásban 250 dinárért. Ezenkívül árulnak szénbrikettet (kétszáz dinár tíz kilogrammos csomagolásban, a pelet 15 kilogrammos csomagja pedig 450 dinár. Ez utóbbiból egy tonna 25 ezer dinárba kerül.
Szénből is csak a kovini (dunai) szén kapható. Az apróbb granuláció tonnája 6500 dinár, a darabosabbé pedig 7800 dinár.