2024. április 25., csütörtök
TENISZ

Đoković kezében a meccs kulcsa

A hétvégén tartják meg a Davis-kupa új idénye első fordulójának mérkőzéseit, és rajtolnak a zónák is. Szerbia válogatottja, amely 2010-ben volt bajnok, mától Nišben Oroszországot látja vendégül, a tegnapi sorsoláson pedig csak azt határozták meg, hogy az első napon 15 órakor Viktor Troicki Karen Hacsanovval kezd, azután pedig Novak Đoković és Danyiil Medvegyev lépnek pályára. A szerb válogatottban még ott lesz Dušan Lajović, míg a kapitány csak a párosban lép fel, az oroszoknál Andrej Kuznyecov és Konsztantin Kravcsuk is csapattag. Szombaton a párosok meccse, vasárnap – szükség szerint – további egyéni találkozók következnek.

A papírforma szerb győzelmet ígér, viszont a mérkőzés szoros is lehetne. A győzelem kulcsa Novak Đoković kezében lesz, a ranglista második helyezettjének ugyanis esetleg mindkét egyest meg kell nyernie a továbbjutáshoz.

Đokovićon kívül a legszűkebb élvonalból csupán a spanyol Roberto Bautista, a német Alexander Zverev, az ausztrál Nick Kyrgios és a francia Richard Gasquet játszik a hétvégén. Del Potro, Goffin, Tomić, Berdych, Federer, Wawrinka, Nisikori, Monfils, Tsonga, Pouille, Raonić, Murray, Čilić, Karlović, Nadal és Ferrer lemondták a válogatottságot, Thiem és Dimitrov válogatottai pedig a zónaversenyeken csak áprilisban rajtolnak.

Az euroafrikai zóna 1. fordulójában Magyarország erőnyerő, a következő körben pedig áprilisban Szlovákia vendége lesz.

Az 1. forduló párjai, Világcsoport: Argentína–Olaszország, Németország–Belgium, Ausztrália–Csehország, USA–Svájc, Japán–Franciaország, Kanada–Nagy-Britannia, Szerbia–Oroszország, Horvátország–Spanyolország.

A floridai Palm Coastban Miomir Kecmanović és a brazil De Paula meccsén csak egy ász volt, és egyetlen kettős adogatási hiba sem történt, így a breaklabdák kihasználása döntött. A szerb 8-ból csak 2-t, a brazil pedig 7-ből 6-ot nyert meg, és fölényes győzelmet aratott.

TAJPEJ. – A női torna 2. fordulójában: Stosur–Jakupović 3:6, 7:5, 6:3, Peng–Siniaková 6:1, 6:3, Szvitolina–Hradecká 6:4, 7:5.

SZENTPÉTERVÁR. – A női torna 2. fordulójában: Vinci–Petković 6:4, 6:4, Vesznyina–Cornet 2:6, 6:3, 6:3, Kuznyecova–Gavrilova 6:1, 6:3, Vihljanceva–Kaszatkina 7:6, 6:2.

PALM COAST. – A futures 1. fordulójában: De Paula–Kecmanović 6:1, 6:4.

AKTOBE. – A futures negyeddöntőjében: Petrović–Van de Zandschulp 6:2, 4:6, 6:3.